Volume Levelling Like Pro Tools' Smart Tool

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
willowen100
New Member
Posts: 16
Joined: Mon Mar 24, 2014 4:41 pm
Contact:

Volume Levelling Like Pro Tools' Smart Tool

Post by willowen100 »

Hi guys

I’m trying to adjust the volume peaks within audio regions in Cubase 7.5, but I want something simple that doesn’t take too much effort and time. I did a Pro Tools 101 exam about three years ago and I remember using the smart tool which allowed you to make a horizontal selection and bring the volume down just on that selection within a single audio region. However, I’ve never managed to find a way to replicate this in Cubase.

The problem I find with automation is when automation is applied to a track, when you want to later turn the volume up or down you either have to select all the automation points or use automation on a gain control and change the fader on the track itself not the gain plugin. Could some please explain how they ‘level out’ there vocals?

Many thanks

Will
Lets end the loudness war! No more brick wall limiters and over-compression.

Cubase 7.5 | Adam A7X | NI Komplete 9 | iMac 21.5" Mid 2011 | Mac OS X - Mavericks | Intel i7 | 12GB DDR3 RAM

Behemoth1702
New Member
Posts: 7
Joined: Tue May 17, 2016 9:05 am
Contact:

Re: Volume Levelling Like Pro Tools' Smart Tool

Post by Behemoth1702 »

You need some custom actions for that.

viewtopic.php?f=181&t=38182

Unfortunately I have no idea how to do this in detail, its not working fr me and noone seems to be willing to help out. So yeah, gotta dabble around with this for a while. :?

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4838
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Volume Levelling Like Pro Tools' Smart Tool

Post by raino »

In the Project Window cut an Audio Part before & after the section you want to adjust the volume. Then hover over the top edge of this new part and drag the little square handle down (or up) to adjust the volume. Alternatively you could select the part and adjust its volume on the info line.
rodger

Cubase Pro 11, Win10 Home, Halion6, Groove Agent 5, WaveLab Pro 10, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Latest: Bawdy Politik https://rodgerraino.bandcamp.com/releases

Behemoth1702
New Member
Posts: 7
Joined: Tue May 17, 2016 9:05 am
Contact:

Re: Volume Levelling Like Pro Tools' Smart Tool

Post by Behemoth1702 »

Working with audio part gains is a possible workaround but very dirty. You end up with many, many cut small little parts that you would have to group to edit them as "one" again.

Also gradual volume changes are not possible this way. The "PT Way" you could lower the volume of a part, then grab the point at the end of it and raise it to gradually increase volume.

Good suggestion nontheless. :)

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 4838
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: Volume Levelling Like Pro Tools' Smart Tool

Post by raino »

Behemoth1702 wrote:Working with audio part gains is a possible workaround but very dirty. You end up with many, many cut small little parts that you would have to group to edit them as "one" again.

Also gradual volume changes are not possible this way. The "PT Way" you could lower the volume of a part, then grab the point at the end of it and raise it to gradually increase volume.

Good suggestion nontheless. :)
Yeah, that would be useful. It's true you do end up with a bunch of small parts. I typically end up with a huge amount because I often use this method to tame plosives & sibilance rather than using a de-esser - takes longer but I like the results better. If by "edit them as one" you mean adjusting the volume of them all at once you only need to select multiple parts and drag or change the info line and they will adjust relative to each other. If by edit you mean actually editing the waveform, then you don't need to group them since editing any part will open the underlying audio file which is the same for all the related audio parts.
rodger

Cubase Pro 11, Win10 Home, Halion6, Groove Agent 5, WaveLab Pro 10, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Latest: Bawdy Politik https://rodgerraino.bandcamp.com/releases

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests