Working to picture (Edit Mode)

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
Eneco
Junior Member
Posts: 50
Joined: Thu Mar 26, 2015 11:35 am
Contact:

Working to picture (Edit Mode)

Post by Eneco » Thu May 05, 2016 1:31 pm

Heyho fellow Cubase users,

I'm facing a simple but VERY frustrating problem. I need to create content (sounddesign and scoring) for moving picture. Since Cubase offers the possibility to import a video file there shouldn't be a problem.

BUT: It is NOT possible to adjust and edit this content right to the picture. I'm talking about the "Edit Mode" from Nuendo. For those who don't know what I'm talking about, a short explanation:
Whenever you move a clip in Nuendo, the cursor follows along this movement. Doesn't sound that much, ha? But with the cursor moving, the picture of the video also moves and therefore you can see where the right spot (frame) is to place the sound.

This is an absolute ESSENTIAL feature when working with picture. I don't want to purchase Nuendo and pay for all the features I don't need (ADR, Game Audio, Reconforming etc.). Cubase advertises itself as a content creating tool and it's all I need for scoring and sounddesign, but the lack of the "Edit Mode" is really bothering me.

I wonder how all the big Hollywood composers (Hans Zimmer, JunkieXL) work without this thing. All the other DAWs like Logic, Pro Tools and Reaper have this feature included. Steinberg's determination in Post and Music related features starts to drive me nuts. I don't want to switch my DAW after all this years just because of the lack of a very very simple feature, which should be absolutely naturally. I mean it's 2016 come on ...

PS: If anyone found a workaround, I'm happy to hear it.

User avatar
Stephen57
Senior Member
Posts: 1796
Joined: Sat May 30, 2015 5:32 pm
Location: New York, NY
Contact:

Re: Working to picture (Edit Mode)

Post by Stephen57 » Thu May 05, 2016 7:45 pm

Hi,

I'm not using Cubase in this context, but I'm sure it will lock-up to picture if you have things set-up correctly.

What system specs to do you have? (You might include that information in your profile to make it easier for others to understand any issues or questions you are having.)

As far as importing clips into Cubase and then creating hit points for sound effects or cues for musical sections, it should be pretty easy to get things to line up. As far as pull-up and pull-down issues go, I really don't know. I've not worked with Cubase in a Mix-to-Pix configuration.

In the best of worlds, I like working with an external clock and dedicated video playback system. The video's time code drives the session with DAW (Cubase) locked to an external synch reference. Set your Cubase settings to conform with the master code on the video and it all should work out. I hope this helps a bit. Good luck.
-------------------------------------------------------
DAW: Cubase Pro 10 (Main), Cubase Pro 9.5 (Backup); PC: HP Z230, i5 CPU quad-core 3.5 Ghz, 16 Gigs RAM; OS: Win 7 Pro 64-bit; Audio Converters, Scarlett 2I4, Zoom UCR-8; USB MIDI Controller, Akai Advance 49. VST-Is: Spectrasonics Omnisphere 2.5, Stylus RMX; Air Music: Hybrid, Transfuser 2, Vacuum Pro, Velvet, Xpand2; Novation: Bass Station; Sonovox Grand Piano; Rack: Proteus 2000, Korg 03R/W, Yamaha TG 33. Monitoring with KRK Rokit 8/G3, Tannoy PBM 6.5 II, Mics. Scheops, Sennheiser, Rode, Lectrosonics RF, etc.

Help with Cubase:
Documentation: https://steinberg.help/
Location/file paths of presets in Cubase and Nuendo: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... nd-Nuendo-
Preferences: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-u ... and-Nuendo

misohoza
Member
Posts: 888
Joined: Sun Oct 05, 2014 12:18 am
Contact:

Re: Working to picture (Edit Mode)

Post by misohoza » Fri May 06, 2016 10:04 am

You could try to work around this by selecting a clip, but moving the cursor not the clip itself. Once you find the spot you need, use the move to cursor command.
Win 10 Home, 64 bit, 8 gb ram,
Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 9.5, Halion 6, Dorico 3,
NI Komplete 10 Ultimate, Ozone 7,
UR 44

Eneco
Junior Member
Posts: 50
Joined: Thu Mar 26, 2015 11:35 am
Contact:

Re: Working to picture (Edit Mode)

Post by Eneco » Sun May 08, 2016 12:51 pm

Stephen57 wrote:Hi,
In the best of worlds, I like working with an external clock and dedicated video playback system. The video's time code drives the session with DAW (Cubase) locked to an external synch reference. Set your Cubase settings to conform with the master code on the video and it all should work out. I hope this helps a bit. Good luck.
I'm familiar with setting up the DAW to external sync, but that's not the point here. I just want to see the picture moving according to my edit movements. Otherwise it's kinda hard to find the right spot to place a certain sound or note.
misohoza wrote:You could try to work around this by selecting a clip, but moving the cursor not the clip itself. Once you find the spot you need, use the move to cursor command.
That could be a work around. Will definitely try it out. Thanks

adunion
Junior Member
Posts: 92
Joined: Fri Feb 11, 2011 11:12 am
Contact:

Re: Working to picture (Edit Mode)

Post by adunion » Sun May 08, 2016 10:03 pm

My workaround for that function are these two macros. If you assign key commands to them you will be able to nudge/move clips frame by frame while also moving the cursor.
Attachments
Screen Shot 2016-05-08 at 22.59.48.png
(13.24 KiB) Not downloaded yet
PC: Cubase Pro 9.0.30, Cubase 9.5.10 - Intel Core i7 2600 3.4 Ghz (Sandy Bridge Intel DP67BG MoBo) - 32 GB RAM - All SSD's - ASUS NVIDIA GeForce GT730, 2 Gb Graphics - Windows 7 Pro SP1/64-bit - UAD-2 Solo - RME Fireface UFX - Blackmagic Intensity Pro PCIx - Dell U3011 monitor @ 2560x1600 + LG Monitor @ 1920x1080

Mac: Cubase Pro 9.0.30, Cubase 9.5.10, Cubase 6.5.5 - Macbook Pro Retina i7 2.5 Ghz - 16 GB RAM - Mac OSX 10.11.6 (El Capitan) - UA Apollo Twin Solo

dlpmusic
Junior Member
Posts: 169
Joined: Fri Feb 04, 2011 6:47 pm
Contact:

Re: Working to picture (Edit Mode)

Post by dlpmusic » Mon May 09, 2016 4:00 pm

misohoza wrote:You could try to work around this by selecting a clip, but moving the cursor not the clip itself. Once you find the spot you need, use the move to cursor command.
This is what I do too.
Cubase 10.x, I7 8 5960k Core, 32 gb
Halion 6.x, Large VE PRO setup with about 3000 Tracks

https://www.samplefuel.com

Eneco
Junior Member
Posts: 50
Joined: Thu Mar 26, 2015 11:35 am
Contact:

Re: Working to picture (Edit Mode)

Post by Eneco » Thu May 12, 2016 5:22 pm

adunion wrote:My workaround for that function are these two macros. If you assign key commands to them you will be able to nudge/move clips frame by frame while also moving the cursor.
THIS is awesome. Thank you very much for sharing

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests