How to export midi tracks into independent audio tracks?

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
ParkerTee
New Member
Posts: 20
Joined: Mon Nov 25, 2013 6:10 am
Contact:

How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by ParkerTee » Wed Jan 08, 2014 6:50 pm

Hi all, currently I'm working on a project using both midi, instrument and audio tracks.

How am I able to export all these tracks into independent Audio track for mixing and mastering?

To make my question more clear , I only have problem in exporting midi tracks.

I have 4 midi tracks which loaded in the same VST instruments bay. For instance , Halion Sonic SE ,midi channel 1-4.

In the export audio mixdown , I can only select 'Halion Sonic SE Main' , but How am I going to export them into 4 different audio tracks?

Thanks !

Parker.

-steve-
External Moderator
Posts: 9220
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm

Re: How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by -steve- » Wed Jan 08, 2014 6:56 pm

You have to activate more outputs in Halion Sonic SE and route the midi tracks to them.
independent manufacturer rep (not a Steinberg employee, and I do not speak for them)
cubase pro, nuendo, and dorico pro; latest versions
windows pro 10 | i7-3770k | ga-77x-ud5h | 32 Gb | UR44C | hp spectre x360 2018 | 16 Gb

ParkerTee
New Member
Posts: 20
Joined: Mon Nov 25, 2013 6:10 am
Contact:

Re: How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by ParkerTee » Wed Jan 08, 2014 6:57 pm

And also , I have no idea why is it useless adjusting volume fader of midi tracks in mixer, I can only adjust in 'VST instrument edit'.

I understood that I need more knowledge dealing with midi, any recommendation of website in learning midi are welcome !

ParkerTee
New Member
Posts: 20
Joined: Mon Nov 25, 2013 6:10 am
Contact:

Re: How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by ParkerTee » Wed Jan 08, 2014 7:10 pm

How am I going to perform that ? I cant find any output options in Halion Sonic SE.

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by Grim » Wed Jan 08, 2014 8:27 pm

You first have to activate them in the instrument panel (F11).....I think in this case the manual or youtube is your best bet as it's not a one answer.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

User avatar
papi61
Member
Posts: 520
Joined: Mon Mar 05, 2012 9:56 pm

Re: How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by papi61 » Wed Jan 08, 2014 8:48 pm

You can assign your MIDI tracks to any VSTi, not only Halion Sonic SE. And if you have more than 4 MIDI channels of HS2SE, I strongly suggest you use another instance of the same VSTi (or a different one), or else you'll quickly run out of polyphony (don't know what the limit per instance is, but I'm guessing 128 or so.)
Desktop: i7 3770k, 32 GB RAM, nVidia GTX770 + GT640-DCSL fanless, 3 monitors (30" 2560x1600 + 2x 27" 1920x1080), 256 GB SSD (OS), 2 TB SATA III (audio), 3 TB SATA III (sample libraries), 3x 3 TB USB 3.0 (backup/archives), RME UFX, Win 8.1 Pro x64, Cubase 7.5, Sonar X3, Vienna Ensemble Pro 5.

Slaves: 2x i7 2700k, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 3 TB SATA III, Win 8.1 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5.

Laptop: 17" HP EliteBook 8770w (i7 3820QM 2.7 Ghz/3.7 Ghz max OC, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 1 TB SATA III), RME Babyface, Win 7 Pro x64, Vienna Ensemble Pro 5, Cubase 7.5, Sonar X3.

Balletryne
New Member
Posts: 29
Joined: Wed Feb 13, 2013 11:18 am
Contact:

Re: How to export midi tracks into independent audio tracks?

Post by Balletryne » Sat Jan 11, 2014 12:48 pm

Hi all, this is a topic Im also struggeling with. I use Cubase together with Native Instruments Maschine. I hope anyone out there can be kind and help me with the following problem:

I create a beat in Maschine(drums and various added noises). I work in Maschine because it is perfect ofr my musicstyle and has a great sampler and so on. I say this because I dont want this topic to be focused on why I dont do it in Cubase:) Anyway, I then export my beat from Maschine to Cubase. I do this by creating a VST Instrument in Cubase and have one associated midi-track for each instrument, which means the kicks will have one midi-track, the snares will have another, hat another and so on.. My problem is that I cant add effects (reverbs, distortion etc) to these midi tracks. If I try to create audio of these midi-tracks(export audio mixdown), then I can only choose the VST Instrument as a whole, and not the midi-tracks individually.

Do I need one instance(VST Instrument) of Maschine for each instrument? It seems very strange in doing so.. That will be many instances since I would like to be able to put independent effects on many of those instruments(kick,snare,hats,toms,perc,etc).

Would very much appreciate some help on this since its preventing me from getting forward.
Laptop:
Asus. Windows 7 64 bit. Home Premium SP1.
Intel Core i7 2.3GHz. 8GB RAM
Steinberg UR22

DAW:
Cubase 7 Version 7.5.10(64 bit)

Midi Controller:
Novation Impulse 49

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests