Halion 4 envelope doesn't seem to work!

All topics on HALion 4, HALion 5 and Steinberg's VST workstations HALion Sonic 1 and HALion Sonic 2
Post Reply
vyvyanhs
New Member
Posts: 43
Joined: Mon May 16, 2011 12:49 pm
Contact:

Halion 4 envelope doesn't seem to work!

Post by vyvyanhs »

Hi everyone,

Halion 4 and me don't really get on.

I've imported a harp preset (.fxp) file which worked fine with earlier versions, now can't make the envelope fade out gracefully when I release the note. This is kinda basic stuff and I'm more than a little frustrated at spending an entire morning on it with no result. Is there some hidden mode that is telling it to just ignore the envelope control???

If I hold the key down the sample plays to end, fine. If I release the note before sample end it begins to tail off then stops with a click. (See screenshot, I'm just playing the selected sample, f#3 though a similar problem afflicts all the zones.)

I must say I think this program is ridiculously over-complicated and unintuituve. I don't want a 64 node envelope with programmable curves on each phase, just an ADSR that works. But any help would be very much appreciated!
halion_sshot.jpg
halion 4 envelope editor.
(465.81 KiB) Not downloaded yet
Vyv
Cubase 9.5/10 + Windows 10 + ASUS Z97-A + i7 4790 + 16Gb + Audient id22 + Focal SM9

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Halion 4 envelope doesn't seem to work!

Post by dorremifasol »

Have you tried unchecking the Halion 3 compatibility mode? blue icon, with 3 inside
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

Judas666
New Member
Posts: 18
Joined: Sat Sep 29, 2012 8:02 pm
Contact:

Re: Halion 4 envelope doesn't seem to work!

Post by Judas666 »

Try dragging that last node a bit longer. In sustain mode the envelope is at sustain for as long as you hold the note. When you release the note it goes to the stages after the sustain.

vyvyanhs
New Member
Posts: 43
Joined: Mon May 16, 2011 12:49 pm
Contact:

Re: Halion 4 envelope doesn't seem to work!

Post by vyvyanhs »

dorremifasol wrote:Have you tried unchecking the Halion 3 compatibility mode? blue icon, with 3 inside
Tried that. No effect sadly. Thanks anyway.
Vyv
Cubase 9.5/10 + Windows 10 + ASUS Z97-A + i7 4790 + 16Gb + Audient id22 + Focal SM9

vyvyanhs
New Member
Posts: 43
Joined: Mon May 16, 2011 12:49 pm
Contact:

Re: Halion 4 envelope doesn't seem to work!

Post by vyvyanhs »

Judas666 wrote:Try dragging that last node a bit longer. In sustain mode the envelope is at sustain for as long as you hold the note. When you release the note it goes to the stages after the sustain.
That doesn't behave as you'd expect. If I drag the final node to, say, 1 sec, then when I release the note it carries on for 1 second, but still ends abruptly with a click rather than fading out. It's as though the release level is set to 100% rather than 0%
Vyv
Cubase 9.5/10 + Windows 10 + ASUS Z97-A + i7 4790 + 16Gb + Audient id22 + Focal SM9

vyvyanhs
New Member
Posts: 43
Joined: Mon May 16, 2011 12:49 pm
Contact:

Re: Halion 4 envelope doesn't seem to work!

Post by vyvyanhs »

Solved (not very satisfactorily) by re-importing all the samples and manually re-creating the preset. Hope I'm not expected to do that with the other 10 Gb or so of Halion stuff
Vyv
Cubase 9.5/10 + Windows 10 + ASUS Z97-A + i7 4790 + 16Gb + Audient id22 + Focal SM9

Post Reply

Return to “Halion 5 | Halion 4 | Halion Sonic | Halion Sonic 2”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests