Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Impuku » Sun Feb 24, 2013 10:58 am

All,

Please help. For some reason, today, my midi controller is not able to play VST instruments even though they are working if I mouse click on their keyboards. Also, I can see midi data transfer on the front of Cubase so am not sure why it is not triggering my midi devices.

Thanks in advance.
Last edited by Impuku on Sat Mar 02, 2013 11:21 am, edited 1 time in total.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Martin.Jirsak » Sun Feb 24, 2013 1:47 pm

Are you using a MIDI tracks routed to the VST Instrument rack, or are you using an Instrument track?

If you are using a MIDI tracks, can you see the blue "line" (meter) of incoming data to the track? Can you try to record some MIDI data? Are they recorded? Can you double check your routing? Are you using "All MIDI Inputs" as your input, or any specific device?

I would like to find, there is problem in the MIDI part, or the audio (synthesizing).
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Impuku » Sat Mar 02, 2013 2:46 am

Thanks very much for the reply. Yes to all your questions. When I play the controller I see the blue line, and it does record although I can only hear what I have recorded during playback.

Midi routing appears fine, all midi inputs is available for selection and is usually the one I select.

What is strange is one day it was fine and the next thing it was not (actually post the 7.02 update)!!!!

I have also noticed that on the VST instruments panel usually a little blue dot used to appear when played but I dont see it now. Also, when I play the keys using the mouse of the VST instrument everything works well. There just seems to be an issue with the live playing.

User avatar
Elektrobolt
Senior Member
Posts: 1334
Joined: Wed Jan 12, 2011 5:12 am
Location: A wet blue oblate spheroid spinning around a fiery bright yellow dwarf at 107,000 km/h.
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Elektrobolt » Sat Mar 02, 2013 4:30 am

Impuku wrote:Thanks very much for the reply. Yes to all your questions. When I play the controller I see the blue line, and it does record although I can only hear what I have recorded during playback.

Midi routing appears fine, all midi inputs is available for selection and is usually the one I select.

What is strange is one day it was fine and the next thing it was not (actually post the 7.02 update)!!!!

I have also noticed that on the VST instruments panel usually a little blue dot used to appear when played but I dont see it now. Also, when I play the keys using the mouse of the VST instrument everything works well. There just seems to be an issue with the live playing.
Could you share an screen shot (including the Track Inspector in question and the Transport bar)?

The more information provided the better the help generally is. :)
"Remember that we live only in the present, in this fleeting instant; all the rest of our life is either past and gone, or not yet revealed."

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Impuku » Sat Mar 02, 2013 7:10 am

Here it is. As you can see the Midi fader shows it is receiving the input signal, plus as you can see I have recorded a small section to show that it is recording. Playback you can hear the sounds once recorded but NOTHING during live play.

Also, to add insult to injury, if I use Reason in rewire mode, Reason works perfectly....
Attachments
Screen Shot 2013-03-02 at 15.07.30.png
(1.47 MiB) Not downloaded yet

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Martin.Jirsak » Sat Mar 02, 2013 8:05 am

Can you click on the first tab of the Inspector (looks like 1 | SampleTank2...) please, and send the screenshot again? There is routing of the signal, in this tab.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Impuku » Sat Mar 02, 2013 9:29 am

These one's?
Attachments
Screen Shot 2013-03-02 at 17.26.27.png
(1.42 MiB) Not downloaded yet
Screen Shot 2013-03-02 at 17.27.10.png
(1.43 MiB) Not downloaded yet

Guest

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Guest » Sat Mar 02, 2013 9:55 am

is the monitor button on on the mixer for that channel , not the inspector ,the mixer ????

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Martin.Jirsak » Sat Mar 02, 2013 10:02 am

Monitor button is not necesary for MIDI Channel, in this case. Can you try to change MIDI Channel to Channel 2, just for sure, there is no problem with the sound. Can you try to set different sound.

Can you try to use different Virtual Instrument?

What sound card do you use? ASIO driver, what about latency? Some instruments stops playing, when there is no Buffer Size large enough.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Impuku » Sat Mar 02, 2013 10:12 am

Martin, I appreciate your responses and help. Thanks v much.

I have changed instruments and channels. Issue is when I play the virtual keyboard on the VST instrument it works so the sound card etc all works fine. Plus when I record it does record the notes just doesn't play any sound back.

Here is another screen shot.
Attachments
Screen Shot 2013-03-02 at 18.10.28.png
(1.65 MiB) Not downloaded yet

Guest

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Guest » Sat Mar 02, 2013 10:15 am

Martin.Jirsak wrote:Monitor button is not necesary for MIDI Channel, .
what are you talking about , the monitor button IS used for midi channels , so your telling me for an external midi device you don't monitor it with the monitor button , get your facts straight if you do not use the monitor button then you can not monitor your midi and if the monitor button is on then you can't hear what you have recorded ...FACT !

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Impuku » Sat Mar 02, 2013 10:33 am

yes the monitoring is active. As I mentioned, when you play the keys on the VST instrument (check the Ivory II graphic, it has a keyboard). When you click the mouse on those keys it works fine, plus in the bottom left if the VST instrument (Ivory II) you can see a midi indicator. When I play using my external controller, this is not working, however if I play the actual VST interment keyboard, the midi indicator lights up.
Attachments
Screen Shot 2013-03-02 at 18.30.33.png
(1.87 MiB) Not downloaded yet

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instruments

Post by Martin.Jirsak » Sat Mar 02, 2013 12:24 pm

filterfreak wrote:
Martin.Jirsak wrote:Monitor button is not necesary for MIDI Channel, .
what are you talking about , the monitor button IS used for midi channels , so your telling me for an external midi device you don't monitor it with the monitor button , get your facts straight if you do not use the monitor button then you can not monitor your midi and if the monitor button is on then you can't hear what you have recorded ...FACT !
No, you are not right. Just try it, before you write it. ;-)

If your MIDI track is heghlighted, the Monitor button could be Off (grey), but you will hear the sound. If it's heighleighted, it's fine.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Martin.Jirsak » Sat Mar 02, 2013 12:28 pm

So, another instrument (the Ivory II) doesn't sound too, right?

What about your sound card? What do you use? What Buffer Size?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Impuku » Sat Mar 02, 2013 2:24 pm

None are working. As you can see from the screenshot even Reason works in Rewire and also, if I load song, it works perfectly except for being able to play in real time with sound.

I am so frustrated, this only started to happen post my upgrade to 7.02 a few days back. Never had any issues before. I have been using Cubase since V2!!!

External sound card Cakewalk UA101.
Buffer size is 512
Attachments
Screen Shot 2013-03-02 at 22.21.53.png
(1.95 MiB) Not downloaded yet

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Martin.Jirsak » Sat Mar 02, 2013 5:44 pm

I found something strange on your screenshots - names of all ports.

All your output ports are named as "XYZ - MIDI Input". All your Inputs are named as "XYZ - MIDI Out". Strange names...

The second one, I found, I can see the blue line of the MIDI Input on the Transport bar, but not on the Track. Can you check MIDI Devices in the Devices > Device Setup > MIDI Port Setup?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

thinkingcap
Grand Senior Member
Posts: 6459
Joined: Tue Dec 21, 2010 3:27 pm

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by thinkingcap » Sat Mar 02, 2013 5:50 pm

Go to the preferences and activate "MIDI thru Active"
Cubase 5.1.1 (32bit) | Win 7 Pro x64 SP1 | RME Fireface UFX | RME Fireface 800 | Cubase Essential 5 | Win 7 Home Premium x64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I just took off my thinkingcap, it got filled up with too much crap...

User avatar
vic_france
Grand Senior Member
Posts: 3330
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:16 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by vic_france » Sat Mar 02, 2013 6:12 pm

thinkingcap wrote:Go to the preferences and activate "MIDI thru Active"
This ;)
(but, if it is already active, then there is some corruption in your preferences folder)
Mac Pro Quad-Core (2009) 2.66 GHz | 16GB RAM | MOTU PCI-424/2408mk3|MOTU Midi Timepiece AV | Mac OS X 10.9.5 | Cubase 9.5.0| Logic Pro X 10.2.2| ProTools 11.3.1| Ableton Live 9.7.5| Reaper 562 | Studio One Pro 3.5.1

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 18193
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Martin.Jirsak » Sat Mar 02, 2013 7:45 pm

vic_france wrote:
thinkingcap wrote:Go to the preferences and activate "MIDI thru Active"
This ;)
(but, if it is already active, then there is some corruption in your preferences folder)
In this case, you can try to trash preferences.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Impuku
New Member
Posts: 13
Joined: Fri Nov 11, 2011 7:24 am
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Impuku » Sun Mar 03, 2013 5:33 am

I am very embarrassed... IT WORKS!!!
Changed the midi thru to active...

Using Cubase for the past 10 years and I cant believe it could have been something so easy.
Many thanks to everyone for reading and helping. I am very grateful to all.

User avatar
vic_france
Grand Senior Member
Posts: 3330
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:16 pm
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by vic_france » Sun Mar 03, 2013 1:28 pm

Impuku wrote: Changed the midi thru to active...

Using Cubase for the past 10 years and I cant believe it could have been something so easy.
Might not have been your fault.. could have gotten deactivated accidentally ;).
Mac Pro Quad-Core (2009) 2.66 GHz | 16GB RAM | MOTU PCI-424/2408mk3|MOTU Midi Timepiece AV | Mac OS X 10.9.5 | Cubase 9.5.0| Logic Pro X 10.2.2| ProTools 11.3.1| Ableton Live 9.7.5| Reaper 562 | Studio One Pro 3.5.1

User avatar
Elektrobolt
Senior Member
Posts: 1334
Joined: Wed Jan 12, 2011 5:12 am
Location: A wet blue oblate spheroid spinning around a fiery bright yellow dwarf at 107,000 km/h.
Contact:

Re: Midi controller not triggering VST instrument(Event receive

Post by Elektrobolt » Sun Mar 03, 2013 5:21 pm

Totally agree with vic_france there, Impuku. Absolutely no need to feel any embarrassment.

Sometimes MIDI is too simple for its own good! :D

I've used MIDI equipment since before Atari ST came out in the 80's, and I could tell you some embarrassing stories, not starring *me* of course, *cough cough*. :lol: Sometimes I've been so perplexed I've had to leave for a bit, and when I come back and realized some simple thing or whatever... yep it feels embarrassing.

To add salt to the occasional wounded pride, I have even built MIDI interfaces in the past and I've programmed a few MIDI tools as well. Though that *was* a long time ago. ;)

At home, I still use two of what I would consider among the most invaluable hardware MIDI devices ever made, JLCooper's MSB 16/20 and MSB-1. The latter is SO much easier to use with lots of external (especially older) keyboards. One reason is that a lot of older synthesizers weren't very good at providing choices of MIDI message handling. The larger (16/20) is good for routing, like a patch bay, MIDI around to various places. Some older equipment does not care about MIDI channels for example, and cannot be permanently attached to a port with other equipment.

Having a hard time letting go of the past, and why should I, when some of the stuff is better than what can be found nowadays, and it's providing me with a lot of (sometimes embarrassing) fun! :)
"Remember that we live only in the present, in this fleeting instant; all the rest of our life is either past and gone, or not yet revealed."

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests