Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

For users of legacy Steinberg Cubase software
moonbeam
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jan 28, 2011 9:38 pm
Contact:

Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by moonbeam » Wed Dec 12, 2012 11:22 pm

Does it work under Windows XP? I realise it's not officially supported - version 6 wasn't supported for XP but it runs fine. But I'd like to hear from XP users before I spend any money on buying version 7.
Thanks.

Guest

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Guest » Wed Dec 12, 2012 11:33 pm

No, won't install.

moonbeam
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Jan 28, 2011 9:38 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by moonbeam » Wed Dec 12, 2012 11:36 pm

Thanks. Looks like my money is staying in my pocket and I'm sticking to version 6.5

abstract_iv
New Member
Posts: 31
Joined: Fri Dec 31, 2010 10:13 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by abstract_iv » Fri Dec 14, 2012 2:18 am

Same here! Not really willing to spend $*** for a new OS and reinstalling a whole bunch of software just to get a "new mixer" and a couple of others not so major additions, along with a big package of new bugs as I see here in this forum! After v.6.5 it seems like I am parting with Steinberg!!!

Dup
Member
Posts: 233
Joined: Sun Dec 26, 2010 3:24 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Dup » Fri Dec 14, 2012 10:42 am

@abstract_iv
I tested this for you:
I copy the folder "cubase7" from the Program Files (x86)\Steinberg of an instalation on W7 in another Xp computer, put the dongle in the Xp computer and let's go: double clik on Cubase7.exe and after open a *.cpr: it run and work!
I don't test more than few minutes but I think it can workgood ( at your own risk and without steinberg assistance)
But forget Xp because if hCubase7 can run on it, in one month it's another plugin that you will not be able to install on xp and so on...and finally a lot of time lost

best regards
Dup

User avatar
BriHar
Senior Member
Posts: 2159
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by BriHar » Fri Dec 14, 2012 11:27 am

Whether you're in this professionally or just as a hobby, one thing you have to realize is that it's all based on technology, and that technology is continuously evolving, changing. If you choose to ignore this and stubbornly refuse to "update" then you will be left behind like a dinosaur.

The next couple of years or so will see some major fundamental changes happen in technology, particularly in our interaction with it from a console perspective. Have you seen any commercials for the new W8 that use anything but a touchscreen?

Steinberg is very probably preparing (as are many other developers) their interface now for future compatibility.
The old analog hardware mixing boards are not only our heritage, but also our future as the desk morphs into a giant touchscreen mixer.

Welcome to the borg.
Resistance really is futile!
"...yes I think it can be easily done, just take everything down to Highway 61."

Sun Point Studio Turbenthal, Switzerland


Cubase Pro 10.5 - 64bit | Cubase AI 10.5 | WaveLab 9.0.10 - 64bit | PT10 | UR28M | UR44 | CMC-PD/4xFD/QC/AI/CH/TP | BCF2000 | Contour Shuttlexpress | Graphire Tablet | Cubendo Custom Keyboard | Lenovo E31 Workstation:Xeon E3-1225V2/3.2GHz; 14GB DDR3 SDRAM; 2x Intel-Flash520 SSD 180GB (C:/D:);1TB 7200rpm Sata3 (F:); DVD RW (E:); Ext. 3TB USB3 Freecom + WD 1TB; Nvidea GeForce GT 630 4GB DDR3 Video Ram AGP PCIE | Win 10 Pro 64 Bit

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Fri Dec 14, 2012 11:28 am

I've been using Cubase 7 on my Windows XP at work since Tuesday, and works WONDERFULLY. I have no problems with it, at all.

I don't know why the installer doesn't support Windows XP but the software clearly does (and I hope it will for a long time). I'm fine with Steinberg dropping support for an obsolete OS, but at least give us the chance to install the software at our own risk! I certainly won't complain :)

At home I use a Windows 7 64 bit OS.
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

abstract_iv
New Member
Posts: 31
Joined: Fri Dec 31, 2010 10:13 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by abstract_iv » Fri Dec 14, 2012 7:52 pm

@Dup:
Thanks for the effort, but if I already had W7 with C7 on it I wouldn't need to copy it anywhere would I?! And it is even more annoying now knowing that the software DOES RUN on XP but the installer just won't lunch!!! Appreciate your help though!!!

@ BriHar:
No, I am not in this professionally, that is why I can't afford to spend so much extra cash to just get a few new features without which I could still easily live on, to me there are a lot other more important things in life for which to save my money! If I was earning my living with Cubase things probably wold be quit different. I don't want anybody here to get me wrong, there are no bad feeling toward Steinberg from my side whatsoever and I do understand quit well the whole old OS support dropping thing, but it is just a fact that it is not financially acceptable deal anymore for everyone who were using this software so far, and I hope Steinberg do realize that! Otherwise I do not seriously believe that Steinberg give a s*** if I and few others are going to continue using their products or not!!!
Farewell!!!

krisp
Junior Member
Posts: 168
Joined: Wed Feb 02, 2011 7:25 am
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by krisp » Sat Dec 15, 2012 1:36 am

To install Cubase 7 on WinXP:

1: Run the main installer to unpack all packages.
2: Locate Cubase7.msi
3: Use the msiexec command to extract files: msiexec /a Cubase7.msi
4: Install other packages manually

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Conman » Sat Dec 15, 2012 5:08 pm

Gosh! Then I can run it on my Millennium laptop then? The Atari? :lol:
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Sat Dec 15, 2012 5:10 pm

krisp wrote:To install Cubase 7 on WinXP:

1: Run the main installer to unpack all packages.
2: Locate Cubase7.msi
3: Use the msiexec command to extract files: msiexec /a Cubase7.msi
4: Install other packages manually

Thanks for the trick!
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

abstract_iv
New Member
Posts: 31
Joined: Fri Dec 31, 2010 10:13 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by abstract_iv » Sat Dec 15, 2012 6:32 pm

Gosh, you guys are really going to make me change my mind then! Thanks a lot for the tip, hopefully works ok :D !

emotive
Member
Posts: 583
Joined: Wed Dec 05, 2012 12:08 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by emotive » Sun Dec 16, 2012 3:52 am

dorremifasol wrote:I've been using Cubase 7 on my Windows XP at work since Tuesday, and works WONDERFULLY. I have no problems with it, at all.
Great news, since I am planning on getting an old Scope system up and happening using all the software from the previous decade and before!

(on a test rig of course ;) SB have my back on W7 because of their fantastic dongle)
dorremifasol wrote:I don't know why the installer doesn't support Windows XP but the software clearly does (and I hope it will for a long time). I'm fine with Steinberg dropping support for an obsolete OS, but at least give us the chance to install the software at our own risk!
If there are problems, SB don't want to be responsible to support with man hours but the good news is SB will never deliberately cripple or prevent something from working if it can, it is in their blood to allow/enable their software to operate on the greatest number of platforms and systems.

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Sun Dec 16, 2012 9:52 am

emotive wrote:SB will never deliberately cripple or prevent something from working if it can
Until now? that's what they have done with C7 and Windows XP!
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

emotive
Member
Posts: 583
Joined: Wed Dec 05, 2012 12:08 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by emotive » Sun Dec 16, 2012 9:58 am

dorremifasol wrote:
emotive wrote:SB will never deliberately cripple or prevent something from working if it can
Until now? that's what they have done with C7 and Windows XP!
Not exactly, as the MSI still allowed installation

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Sun Dec 16, 2012 10:24 am

Come on, without knowing the trick no one could install it.
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

emotive
Member
Posts: 583
Joined: Wed Dec 05, 2012 12:08 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by emotive » Sun Dec 16, 2012 10:25 am

dorremifasol wrote:Come on, without knowing the trick no one could install it.
That's what this forum is for! :?

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Conman » Wed Dec 19, 2012 6:46 pm

moonbeam wrote:Does it work under Windows XP? I realise it's not officially supported - version 6 wasn't supported for XP but it runs fine. But I'd like to hear from XP users before I spend any money on buying version 7.
Thanks.
If certain users can't be bothered updating as per the industry standard for the modern software Steinberg, or anyone else, makes then they won't make anything reliable on all the old and knackered platforms.
Until January windows 8 is cheap as chips, even windows 7 is well affordable even by church mice and both plus Cubase 7 are money well spent.
But if you insist on using XP then I agree with you on not spending the money. Me, I'd lumber granddaddy with the XP machine and ask Santa for a new computer and Cubase 7. :mrgreen:
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Wed Dec 19, 2012 9:40 pm

The fact is that it works perfectly in Windows XP, but Steinberg doesn't allow to install on it.

The trick mentioned earlier doesn't work, either. The main installer of Cubase 7 still blocks the installation, you can only install the additional packages.
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Conman » Wed Dec 19, 2012 9:52 pm

dorremifasol wrote:The fact is that it works perfectly in Windows XP, but Steinberg doesn't allow to install on it.

The trick mentioned earlier doesn't work, either. The main installer of Cubase 7 still blocks the installation, you can only install the additional packages.

Why should it? Follow that logic and you may want it to install on the Atari. There are other issues more relevant. Just because one doesn't have them there's no reason to invent spurious "problems" just for forms sake. :roll:
Wait for the Christmas money off daddy and mummy and crack open the piggy bank and simply upgrade.
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Wed Dec 19, 2012 10:01 pm

I can not change the OS of my computer at the office, because many development tools I use don't work in Windows 7, but I use Cubase and Wavelab on that computer extensively. At home I have W7, just read my specs below.

You can't be serious about what you said, Atari? I'm saying it works perfectly on Windows XP I use it everyday. It's not another architecture, it's proven to work with Cubase 7 since day 5. Steinberg only needs to unlock the installation. I tried fixing the installer with Orca but didn't work :(
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

Conman
Senior Member
Posts: 2116
Joined: Fri Dec 17, 2010 4:31 am

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Conman » Wed Dec 19, 2012 10:51 pm

Your office computer is not a problem for anyone but yourself. :lol: I try to get you not to waste your time but if you insist then no-one can help you.
Asus P6T deluxe; Core i7 920 2.67gHz; 12gig ram; Win7 Pro SP1; Roland Octa-Capture usb inteface; Cubase 6; and no 3rd party additions couple of hard drives PSU 750watt; NVidia GE Force 9600.
"An entrepreneur accepts that the world is the way that it is and goes about changing it rather than waiting for someone to make it easy for them."

User avatar
mozizo
Senior Member
Posts: 1716
Joined: Fri Jan 28, 2011 10:48 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by mozizo » Thu Dec 20, 2012 2:25 am

does you boss knows u play with cubase at work ? :lol:
nice job u got !!!
cubase 10.5 pro ,halion 6 GA5 HS2,HSO,Dark planet,neosoul keys.
Sony vaioF13 i7 CPU win10 8gb
Steinberg MR816csx ,MR816x ,UR44 ,CC121
Motif es6-Kawai Mp4-Korg PA4X-MOXF8
cubasis,cubase ic pro

User avatar
dorremifasol
Member
Posts: 459
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:20 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by dorremifasol » Thu Dec 20, 2012 8:14 am

mozizo wrote:nice job u got !!!
Can't say it's not ^_^
Intel i5 750, Windows 7 64 bit, 16g RAM, Cubase 9, Halion 6, Wavelab 9.5 RME Fireface 802

Ed DL
New Member
Posts: 2
Joined: Sat Feb 02, 2013 5:09 pm
Contact:

Re: Is Anyone Using Cubase 7 With Windows XP?

Post by Ed DL » Tue Feb 05, 2013 1:49 am

Hey folks.

I'm trying to use C7 with W7 and having absolutely zero joy.

Any help really appreciated.

I run the installer and it doesn't get any further than an error message saying "Setup Failed - Looking for a solution". This box then disappears without a trace and....nothing.

Tried numerous suggestions online that included altering the Group Policy Settings and fiddling around with snap-ons but all futile.

Have sent a support request to Steinberg but not holding my breath.

Anyone experienced the same problem? I upgraded from XP to 7 just so I could move to C7 :(

Nice one

Ed
sounds

follow

like

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: eguimpel, sr886699 and 6 guests