how to group multiple bars

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
Post Reply
ximofa
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jul 08, 2018 5:43 pm
Contact:

how to group multiple bars

Post by ximofa »

hello please someone knows how to group multiple bars because I can't do it in any way,

Derrek
Grand Senior Member
Posts: 4082
Joined: Sun Aug 07, 2016 6:23 pm
Location: East Coast, USA
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by Derrek »

I think we need more information how you wanted to group the measures. If you mean to group them on one system, Engrave Mode will let you "Make Into System." If you mean something else, please show us an image or describe the situation further.
Dorico Pro 3.5.10.1045, Finale (v26), GPO, JABB3, GWI, NotePerformer 3.3.1, CuBase Pro 10.5 newbie
Windows 10 (also Mac Catalina as alternate)
US English Keyboard

ximofa
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jul 08, 2018 5:43 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by ximofa »

este es el problema
Attachments
multicompas 2.png
(26.94 KiB) Not downloaded yet

Derrek
Grand Senior Member
Posts: 4082
Joined: Sun Aug 07, 2016 6:23 pm
Location: East Coast, USA
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by Derrek »

What is the problem you see in the picture?
Or do you wish to group measures of rests the way the picture shows? In which case one would use Layout Options for the layouts in which you wan this to happen.

Image
multiMeasureRests.png
(50.54 KiB) Not downloaded yet
Via Google Translate:

¿Cuál es el problema que ves en la imagen?
¿O desea agrupar medidas de descansos como se muestra en la imagen? En cuyo caso, uno usaría las Opciones de [Layout] para los diseños en los que desea que esto suceda.
Dorico Pro 3.5.10.1045, Finale (v26), GPO, JABB3, GWI, NotePerformer 3.3.1, CuBase Pro 10.5 newbie
Windows 10 (also Mac Catalina as alternate)
US English Keyboard

ximofa
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jul 08, 2018 5:43 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by ximofa »

In the image you can see different multicompass groupings. I would like to unite them all in a single group.

User avatar
pianoleo
Grand Master
Posts: 8419
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by pianoleo »

Something must be breaking the 2 bar rest and the 7 bar rest. If you turn on all Signposts from the View menu, does anything show there? As for the 3 bar rest, is the rit. attached there?
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

ximofa
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jul 08, 2018 5:43 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by ximofa »

I am not able to understand what is the problem I have activated the menu view and I do not see what is the problem
Attachments
problema.png
(516.29 KiB) Not downloaded yet
problema 2.png
(84.58 KiB) Not downloaded yet

ximofa
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jul 08, 2018 5:43 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by ximofa »

hello I am observing that in the compass followed after the f an indication appears as a small red square indicating as a change of compass that I think is due to the export from Cuba it is possible to eliminate this which I think must be the problem

lucas_r_r
Member
Posts: 366
Joined: Tue Dec 04, 2018 6:19 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by lucas_r_r »

ximofa wrote:
Thu Jun 25, 2020 4:15 pm
hello I am observing that in the compass followed after the f an indication appears as a small red square indicating as a change of compass that I think is due to the export from Cuba it is possible to eliminate this which I think must be the problem
Si el recuadro es un “signpost” redundante debería ser suficiente con seleccionarlo y eliminarlo. Con las capturas de pantalla que has enviado no conseguimos verlo. Siempre es más útil si envías una reducción del proyecto que muestre el problema, es decir, quita los flujos, instrumentistas y compases en donde no tengas ese problema, y súbelo al foro, después de comprimirlo en .zip. Si no lo consigues, porque pesa demasiado, en la pestaña de “Reproducción” cambia la plantilla a “Silencio”, y eso reducirá significativamente el tamaño del archivo.

Saludos
Lucas Rei Ramos
Composer, Jazz piano player
macOS 10.14.6 Mojave, Dorico Pro 3.5
Macbook Pro unibody mid-2012, Intel i7 16GB RAM.
www.lucasreiramos.com

Derrek
Grand Senior Member
Posts: 4082
Joined: Sun Aug 07, 2016 6:23 pm
Location: East Coast, USA
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by Derrek »

Right, if you could create an excerpt of, say, the eight measures after "F" and send a zipped .dorico file of that segment, we would likely have an easier time analyzing the situation.

(And remind us which part is exhibiting the broken multimeasure rest.)

via Google Translate:

Bien, si pudiera crear un extracto de, digamos, las ocho medidas después de "F" y enviar un archivo comprimido .dorico de ese segmento, probablemente sería más fácil analizar la situación.

(Y recuérdenos qué parte exhibe el descanso roto de varias medidas).
Dorico Pro 3.5.10.1045, Finale (v26), GPO, JABB3, GWI, NotePerformer 3.3.1, CuBase Pro 10.5 newbie
Windows 10 (also Mac Catalina as alternate)
US English Keyboard

ximofa
New Member
Posts: 8
Joined: Sun Jul 08, 2018 5:43 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by ximofa »

Hello attached project. From the part now marked as (B) these are the instruments that do not group the compasses, flutes, clarinet in Eb; trumpets, flugelhorn, euphoniums,
Attachments
gayata 9 problema multicompas.rar
(803.25 KiB) Downloaded 9 times

lucas_r_r
Member
Posts: 366
Joined: Tue Dec 04, 2018 6:19 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by lucas_r_r »

Para borrar la banderola de compás, borra la línea divisoria inmediatamente anterior. Es probable que como dices tenga que ver con la importación de MusicXML que has hecho de Cubase. Ten en cuenta que en Dorico las marcas de compás y las líneas divisorias, en términos de programación, son la misma cosa. Si te encuentras con banderolas así que no puedas borrar, simplemente borra la línea divisoria que las precede.
Lucas Rei Ramos
Composer, Jazz piano player
macOS 10.14.6 Mojave, Dorico Pro 3.5
Macbook Pro unibody mid-2012, Intel i7 16GB RAM.
www.lucasreiramos.com

lucas_r_r
Member
Posts: 366
Joined: Tue Dec 04, 2018 6:19 pm
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by lucas_r_r »

He probado a borrar la línea divisoria (seleccionar y pulsar en suprimir en Windows, backspace en Mac) y los compases de espera ahora aparecen juntos.
Lucas Rei Ramos
Composer, Jazz piano player
macOS 10.14.6 Mojave, Dorico Pro 3.5
Macbook Pro unibody mid-2012, Intel i7 16GB RAM.
www.lucasreiramos.com

User avatar
Claude Lapalme
Member
Posts: 629
Joined: Wed May 18, 2016 6:29 pm
Location: Red Deer, Alberta, Canada
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by Claude Lapalme »

There is an inserted time signature on bar 12. Select the time signature (2/4) at the beginning of the score. Delete it (no worries if it looks weird afterwards!), then reinsert it at the beginning (Shift-M, 2/4 enter)
Claude Lapalme - Conductor, Arranger, Orchestrator
Music Director @ Red Deer Symphony Orchestra
Artistic Director @ Rosa Barocca
-------------------------------------------------------------
AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.59 GHz - Windows 10 Pro
Sound BlasterX G6 - Dorico 3.1.10 - Note Performer 3.3.1

Rob Tuley
Grand Senior Member
Posts: 4095
Joined: Fri May 20, 2016 12:41 am

Re: how to group multiple bars

Post by Rob Tuley »

If you display signposts, it shows that you created a bar line with a hidden time signature at bar 12 of your attachment.

Select the bar line and hit delete.

Claude Lapalme's method also works.
Attachments
gayata.png
(41.59 KiB) Not downloaded yet

User avatar
Claude Lapalme
Member
Posts: 629
Joined: Wed May 18, 2016 6:29 pm
Location: Red Deer, Alberta, Canada
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by Claude Lapalme »

Mine works when the signpost doesn’t delete, which was the case here, for me at least. But deleting the signpost should be the first thing to try.
Claude Lapalme - Conductor, Arranger, Orchestrator
Music Director @ Red Deer Symphony Orchestra
Artistic Director @ Rosa Barocca
-------------------------------------------------------------
AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.59 GHz - Windows 10 Pro
Sound BlasterX G6 - Dorico 3.1.10 - Note Performer 3.3.1

Rob Tuley
Grand Senior Member
Posts: 4095
Joined: Fri May 20, 2016 12:41 am

Re: how to group multiple bars

Post by Rob Tuley »

Delete the bar line, not the signpost. The problem is that somehow the OP created a "nonstandard" bar line which looks like a normal bar line. The time signature signpost is a property of the bar line, not a separate object that can be deleted.

If it was a different type of bar line (e.g. a repeat or a double bar) you would expect it to break the multirest. It looks the same as a default bar line, even though it isn't one.

User avatar
Claude Lapalme
Member
Posts: 629
Joined: Wed May 18, 2016 6:29 pm
Location: Red Deer, Alberta, Canada
Contact:

Re: how to group multiple bars

Post by Claude Lapalme »

Rob Tuley wrote:
Thu Jun 25, 2020 10:07 pm
Delete the bar line, not the signpost.
Thanks. I knew that but I completely forgot!
Claude Lapalme - Conductor, Arranger, Orchestrator
Music Director @ Red Deer Symphony Orchestra
Artistic Director @ Rosa Barocca
-------------------------------------------------------------
AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.59 GHz - Windows 10 Pro
Sound BlasterX G6 - Dorico 3.1.10 - Note Performer 3.3.1

Post Reply

Return to “Dorico”

Who is online

Users browsing this forum: aztic, brianapp, cmillar and 8 guests