Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Discussions about our next-generation scoring application, Dorico.
Post Reply
J_H
New Member
Posts: 13
Joined: Tue Jun 26, 2018 2:47 pm
Contact:

Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by J_H » Mon Sep 23, 2019 1:02 pm

Think I stubbled upon a bug. (version 3.0.0.1038)

After making two music frames (instead of one) on the -First Master Page-, the first page switches to -Default Master Page- instead of -First Master Page-.

As soon as one of the music frames is deleted it automatically jumps back to using the -First Master Page-.

It can be overridden thru a -Insert Master Page Change-.

There is also no change when choosing different options in -Layout Options/Page Setup/Flows-, -Use 'first' master Page-

I thought I might be something with the file (imported from v2), but the problem also occurs in brand new files.

Would be glad to hear if I am missing something, or if this a bug, thanks!

All the best,
Joseph

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 7360
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by pianoleo » Mon Sep 23, 2019 1:05 pm

See viewtopic.php?t=133687#p723685
You are indeed missing something, and no it’s not a bug.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

J_H
New Member
Posts: 13
Joined: Tue Jun 26, 2018 2:47 pm
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by J_H » Mon Sep 23, 2019 2:59 pm

Thanks for your quick reply pianoleo!
I still don't get why this would be the expected behaviour.

I tried the following:
I also added another music frames to the -Default Master Page- (so it's 2 music frames on both pages)
Now surprisingly it pops back and the first page is the -First Master Page- again!

Then changing the -First Master Page- to 3 music frames, then it displays (again) the -Default Master Page- instead of the -First-.
When also changing the -Default Master Page- to 3 music frames, it pops back to using the -First Master Page-.

One might not call this a bug, but it seems quite inconsistent in my opinion.

Why would the amount of music frames need to be equal on both -First- and -Default-? What is the actual -mismatch in the main MA frame chain- as mentioned in the post you attached? Thanks!

Cheers,
J

User avatar
pianoleo
Grand Senior Member
Posts: 7360
Joined: Wed Oct 19, 2016 11:17 am
Location: London, UK
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by pianoleo » Mon Sep 23, 2019 3:09 pm

If the Master Frame Chain doesn't appear on the Master Page, Dorico can't use that Master Page. How would it know what to fill the music frames with?
It's not about the number of music frames on the page, it's to do with what's selected in the dropdown menu in the top left corner of each of those music frames.
Pianist/accompanist/engraver/arranger
2019 Macbook Pro 16" 2.3gGHz 8-core i9, 32GB RAM,
2015 Macbook Pro 13" Retina 3.1GHz dual-core i7, 8GB RAM; running Sibelius Ultimate, Logic Pro X, Dorico Pro 3.5 etc.
& 2017 HP ZBook Studio G3 15.6” UHD quad-i7, 16GB RAM, Windows 10 Pro
Sibelius user since Sibelius 7 (Acorn, 1997), Ex-Sibelius user since Dorico 1.0

J_H
New Member
Posts: 13
Joined: Tue Jun 26, 2018 2:47 pm
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by J_H » Mon Sep 23, 2019 3:57 pm

The -Master Frame Chain- does appear on all -Master Pages- and is properly named and numbered in the dropdown menu.

There definitely is a relationship to the number of music frames, hence the behaviour I described before.
It even occurs when changing the number of frames on the -Default Master Page- to not equal to the -First Master Page-
(in other words; even when not changing anything on the -First Master Page-)

One might call this normal behaviour, I would call it a bug. It is illogical that the number of music frames influences this and one can not have different amounts of music frames without resorting to -Master Page Change- overwrites (which entails changing every individual layout), whilst equal amounts are fine.

Hope it gets picked up by the team.

Best,
J

User avatar
dankreider
Grand Senior Member
Posts: 5013
Joined: Thu Jun 28, 2018 3:45 pm
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by dankreider » Mon Sep 23, 2019 4:00 pm

Are you saying you have different master music frames, MA and MB? If so, the music frame must be represented in both the first and default master pages. Dorico needs to have a place for it to go if it exceeds the first page.

I don’t know what your particular use case is here, but I wonder if it’s really necessary to use a Master frame. Why not just use a layout frame?
Dan Kreider
hymnworks.com
Dorico 3, Windows 10

J_H
New Member
Posts: 13
Joined: Tue Jun 26, 2018 2:47 pm
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by J_H » Mon Sep 23, 2019 4:19 pm

Hi Dan thanks for your reply!

It's the same MA frame chain all the way through.

I wanted a text or graphics frame in between two music frames on the First Master Page (in all layouts). Besides musical notes I work with texts and images in notating my music.

I can work around it by having the equal amount of music frames on the Default Master Page. It's just strange it works that way.

User avatar
dankreider
Grand Senior Member
Posts: 5013
Joined: Thu Jun 28, 2018 3:45 pm
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by dankreider » Mon Sep 23, 2019 4:34 pm

J_H wrote:
Mon Sep 23, 2019 4:19 pm
Hi Dan thanks for your reply!

It's the same MA frame chain all the way through.

I wanted a text or graphics frame in between two music frames on the First Master Page (in all layouts). Besides musical notes I work with texts and images in notating my music.

I can work around it by having the equal amount of music frames on the Default Master Page. It's just strange it works that way.
Hmm... I tried it myself and got the same results. I agree this isn't ideal, and I'm at a loss to explain it.
Dan Kreider
hymnworks.com
Dorico 3, Windows 10

J_H
New Member
Posts: 13
Joined: Tue Jun 26, 2018 2:47 pm
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by J_H » Mon Sep 23, 2019 4:46 pm

Thanks for taking the time to try it, Dan!

Anyhow, a chance for 3.1 to be even more awesome than 3.0, if the team could have a look at this.

All the best,
J

User avatar
Daniel at Steinberg
Moderator
Posts: 17082
Joined: Mon Nov 12, 2012 10:35 am
Contact:

Re: Multiple Music Frames bug? v3.0.0.1038

Post by Daniel at Steinberg » Wed Sep 25, 2019 9:40 am

It is intentional that Dorico expects the same number of frames in each frame chain on both the 'First' and 'Default' master pages, but in hindsight I agree that this is unnecessarily restrictive, and we'll work to relax that restriction in a future version.

Post Reply

Return to “Dorico”