Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
Phillytee
New Member
Posts: 5
Joined: Thu Jul 06, 2017 10:14 pm
Contact:

Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by Phillytee » Tue Sep 18, 2018 2:45 am

I'm currently experiencing a problem with the Mediabay in Cubase Pro 9.5.3, when I open the Mediabay and click on a item in the factory content sub menu, say for instance the Drumloop expansion set the files load up and they appear to play in Mediabay but no audio plays even though the file is playing in the window at the bottom of Mediabay, I have the preview volume slider at max in the Mediabay so it's not that. I have tried this in Cubase Pro 8.5 and everything works as it should.
The only way I can get to hear the sounds from the Mediabay is to actually insert them into a track in my current project window in Cubase 9.5.3
If anyone has any suggestions please comment.

My current system is running in Mac OS Sierra with Cubase Pro 9.5.3

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 22016
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by Martin.Jirsak » Tue Sep 18, 2018 7:14 am

Hi,

Open Audio Connections > Studio. Enable Control Room. Add Monitor 1 bus. Set the audio port, where you want to hear the preview. In the Audio Connections > Output, set the pet to Not Connected. All previews are routed to the Monitor 1.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Phillytee
New Member
Posts: 5
Joined: Thu Jul 06, 2017 10:14 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by Phillytee » Fri Sep 28, 2018 11:06 pm

Ok thank you very much that seems to work, did they change this in Cubase 9.5? as it works in Cubase 8.5 without me changing anything.

Tychon556
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Nov 19, 2018 8:51 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by Tychon556 » Mon Nov 19, 2018 10:00 am

If you are using The control room. you need to do some configuring to get the Preview audio to play out the appropriate output channel. Otherwise if you have the Control room turned off... it should just play straight out of your stereo output channels.

rpeatfield
New Member
Posts: 9
Joined: Fri Mar 11, 2011 8:05 am
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by rpeatfield » Mon Nov 19, 2018 7:06 pm

I don't use control room and I don't hear any previews either.
I also can hear the audio if I add to a track but that defeats the whole purpose of preview...
When previewing a midi file there is a dialog box to choose instrument to play the midi but with audio there is no dialog as to where the audio would be played. Seems like the default audio is not correct but there's no where to change that?

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 22016
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by Martin.Jirsak » Tue Nov 20, 2018 8:22 am

Hi,

If you are not using Control Room, then the preview channel is the one which is set as Main Mix in the Audio Connections > Outputs. Right click to the bus and enable it. A speaker icon should appear.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
vintiquesound
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Aug 24, 2019 10:46 pm
Location: Edmonton AB, Canada
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by vintiquesound » Sat Aug 24, 2019 10:51 pm

Late reply, but I made a YouTube vid about this:
https://www.youtube.com/watch?v=Li43lxV9frM

and a blog post:
https://www.vintiquesound.com/post/fix- ... -media-bay
>>>http://www.vintiquesound.com<<< Cubase 10 | Abelton Live 10 Lite | Bitwig Studio 3 | Antelope Audio Zen Studio | Yamaha DX7 | Roland MKS-50 | Akai S3000XL | Yamaha M406 analog mixer | Yamaha MQ1602 analog mixer | Yamaha R1000 Digital Reverb | 2x Boss DE-200 Digital Delay | CMC-TP/CH/PD | NI Komplete Kontrol S25 | 2x Yamaha HS-5 | Mackie MR10S-mk3 | Focal Spirit Professional Headphones | Windows 10 64-bit | Asus Z87 Sabertooth | Intel Core i7-4770K @ 3.5GHz | 16 GB Ram DDR3 SDRAM | Intel 223GB SSD for OS | Three HDD for storage | NVIDIA GeForce GTX 770 graphics card | Dual monitors at 1080p

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 22016
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by Martin.Jirsak » Mon Aug 26, 2019 10:40 am

Hi,

Or here is the official Steinberg helpcenter article.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

xplorr
New Member
Posts: 25
Joined: Wed Sep 12, 2018 7:08 pm
Contact:

Re: Cubase 9.5.3 No audio preview in mediabay

Post by xplorr » Sat Nov 30, 2019 2:00 pm

Martin.Jirsak wrote:
Tue Sep 18, 2018 7:14 am
Hi,

Open Audio Connections > Studio. Enable Control Room. Add Monitor 1 bus. Set the audio port, where you want to hear the preview. In the Audio Connections > Output, set the pet to Not Connected. All previews are routed to the Monitor 1.
Thx! You made my day!

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests