Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
UncleJesse
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:02 am
Contact:

Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by UncleJesse » Wed Dec 13, 2017 4:48 am

I tried searching everywhere for another post about this issue and was surprised it hasn't been brought up yet.

This is only an issue I have on 9.5 and doesn't exist on any previous versions of Cubase.


Issue-
When I click on a fader and begin to move the mouse subtlety to change the level it doesn't react as accurately as I expect.

Example-
So lets say I want to reduce the level 0.5 db on a channel. I click on the fader and as I begin dragging the mouse down the value of that channels level will jump up 0.25db before it starts to reduce in volume. After the initial glitch in levels it reacts fine.



This does not happen on any previous versions as I have tested it after experiencing it on 9.5 and 9.5.10

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 20839
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Martin.Jirsak » Wed Dec 13, 2017 4:11 pm

Hi,

What is your Preferences > Editing > Controls > Sliders mode? Default settings is "Jump".
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

UncleJesse
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:02 am
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by UncleJesse » Thu Dec 14, 2017 1:44 am

Hi,

My default for 9.5 is actually 'Touch'. Previous versions it's 'Jump'. However, even when I change it to 'Jump' the problem is still there!

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 20839
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Martin.Jirsak » Thu Dec 14, 2017 1:50 am

What OS and what resolution so you use?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

UncleJesse
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:02 am
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by UncleJesse » Thu Dec 14, 2017 2:07 am

Win10 and 1920 x 1080 on a high end PC.

This issue is definitely new to 9.5 and messes with my head quite a bit. I have to make a mental note of the channels level before making small fader adjustments.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 20839
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Martin.Jirsak » Thu Dec 14, 2017 8:17 am

Can you reproduce it in Cubase Safe Start Mode?

I tried and I cannot reproduce this.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1493
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by mr.roos » Thu Dec 14, 2017 9:43 am

I've just loaded 9.5.1 and I don't have this experience. Moving my fader downward, my first increment is -.15, I don't get the jump upwards. Default for 9.5.1 was 'touch' here as well.

My mouse is a Corsair M65, a new mouse for me, that seems to work very well with Cubase and other programs. Maybe you need a new mouse?
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, Groove Agent 5, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1909 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), 1K iRig Pads, M Audio KeyStation ES, and Roland FP-10.

UncleJesse
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:02 am
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by UncleJesse » Thu Dec 14, 2017 10:12 am

It doesn't happen on previous versions. I have tested it with my current mouse. I use a MX Master so it's definitely not the mouse.

UncleJesse
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:02 am
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by UncleJesse » Thu Dec 14, 2017 11:28 am

I tried it in Cubase Safe Start Mode and it still happens. Just to clarify it doesn't happen when I change the levels using the scroll wheel but when I click and drag it is definitely an issue.

Tested example -

The channel level is at -0.43. I mouse click on the fader and as I begin to drag the mouse slightly down the level jumps up to -0.32 before decreasing to my desired level.

Maybe test this again when the fader is below 0 to begin with?

I have been a heavy Cubase user since 6.5. I have never had any issues with Cubase before and have used every version and update since then. But this is definitely a serious issue for me.

Niles
Member
Posts: 333
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Niles » Thu Dec 14, 2017 12:19 pm

Happens here too with 9.5.1. Fader jumps +0.03 before following to minus.

Image

It also does happen in the channel editor, but does not happen in the Lower Zone Mixer.

UncleJesse
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:02 am
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by UncleJesse » Thu Dec 14, 2017 3:42 pm

Cheers Niles. At least I know it's not just me now.

Even though it's a small issue, this problem is really screwing with my head.

Please, please fix this guys.

Thanks!
Jesse

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 20839
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Martin.Jirsak » Thu Dec 14, 2017 5:06 pm

Thank you for the video. Now, I can reproduce it too.

Reported.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1493
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by mr.roos » Thu Dec 14, 2017 6:01 pm

So..is this a Win10 issue then?
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, Groove Agent 5, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1909 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), 1K iRig Pads, M Audio KeyStation ES, and Roland FP-10.

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 20839
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Martin.Jirsak » Thu Dec 14, 2017 6:10 pm

mr.roos wrote:
Thu Dec 14, 2017 6:01 pm
So..is this a Win10 issue then?
No, it's on both platforms Mac/Win. I tested macOS 10.12 and Win 10.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1493
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by mr.roos » Thu Dec 14, 2017 7:58 pm

Martin, sorry, my point was that I am still running Win7 and don't have the issue.
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 10, Groove Agent 5, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1909 update installed - latest OS build always), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI-E card), 1K iRig Pads, M Audio KeyStation ES, and Roland FP-10.

Niles
Member
Posts: 333
Joined: Fri Sep 13, 2013 9:41 am

Re: Fader - Accuracy Issue - 9.5 Bug?

Post by Niles » Wed Dec 27, 2017 5:08 pm

Martin.Jirsak wrote:
Thu Dec 14, 2017 5:06 pm
Reported.
Thanks.
mr.roos wrote:
Thu Dec 14, 2017 7:58 pm
Martin, sorry, my point was that I am still running Win7 and don't have the issue.
The gif above was taken on Win 7 too, so it seems not related to the Windows version.

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest