[CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post general topics related to Cubase Pro 9, Cubase Artist 9 and Cubase Elements 9 here.
Post Reply
User avatar
h3kt0
Junior Member
Posts: 91
Joined: Fri May 27, 2011 6:08 pm
Contact:

[CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by h3kt0 »

Hi everyone,

I'd like to know if this is just an issue I have or if anyone else experienced it.
I had this problem Since 8.5.10 and it's still there with C9.
Here's the thing ,I'm having TOTALLY RANDOM hangs of Cubase : the program suddenly becomes irresponsive except the playback stays on if this happens when the song is playing.
There is absolutely NOTHING to do to make it work again : all the windows can't be closed/moved/reduced, every clickable item doesn't work (including the transport bar to stop the playback) etc...well, you got my point.
The only thing I can do is to kill the process and reboot my computer since quitting this way makes Cubase impossible to run right after (the startup sequence stops at "Retrospective record" on the splash screen).

This is really annoying, I keep saving my project in stress very often but even if I don't lose my work because if this issue it's still irritating.

I'm runing Cubase Pro 9.0.10 on Windows 10 (up to date), Intel i7 4770K (24Go RAM), RME Fireface 400 interface.

Any tips or hints are more than welcome.

Thanks,

h3k
Cubase Pro 9.0.41
Cubase Pro 10
Windows 10 Pro 64 bits
Intel i7 4770k 3.50Ghz - 24 Gb RAM
RME Fireface 400

User avatar
avviano
Junior Member
Posts: 171
Joined: Tue Aug 02, 2016 8:57 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by avviano »

I also have to report that Cubase 9 hangs / freezes with no more input response. No matter which project I am working on, its only a matter of time when Cubase completely hangs. Project window and Mixer are totally irresponsive. I have to open the task manager to close it, because the menu is also not accessible. Its an issue I am having since I updated to Cubase 9 Pro (from Pro 8.5). I have the latest updates installed. I am currently trying to find out, if the issues is connected to a specific 3rd party VST being incompatible with Cubase 9. I also have to say, that I did NOT reactivate any VSTs from the blacklist. I have all my drivers up to date. The issue does not seem workload related, as it also happens when I am working on a project with 3 tracks.

Memory Usage after Cubase goes cold is usually between 3,5 and 5 Gigs (displayed in windows task manager).

Windows 10
Cubase Pro 9.0.1

Should I find a VST as the culprit, I will return with feedback.

Cheers
Nuendo 10, Wavelab Pro 9.5, Absolute Collection 4 (Halion 6). UR-824, Yamaha HS7 W, Yamaha Subwoofer, Lorenz Acoustic Studio F1-80 (1979!), Cubase Midi / Key Command Controller: Stream Deck XL. Programmable studio mouse: Roccat Tyon.

Win 10, i7-4790 CPU, 16GB RAM, GeForce GTX 970.

Website: https://www.avviano.com
Songs: https://soundcloud.com/avviano/tracks

jobnow777
Junior Member
Posts: 83
Joined: Sun Sep 15, 2013 2:45 am
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by jobnow777 »

Have this problem from time to time! Would really love to find out what causes this hang, and how to remedy it to make it run correctly. Shouldn't have to trash Preferences, go through this and that to get the sequencer to run smoothly everytime. It should be all about making music now that we have Cubase 9.0.1!? :?
Cubase 10.5.20 & Wavelab Elements 10.0.40, Windows 10 Pro., Focusrite Scarlett 18i20, Dell Studio XPS 8900 with 32 GB ram

ckon
Member
Posts: 361
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:16 am
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by ckon »

Hi

As you are on windows maybe try and analyse what is happening in windows when the hang occurs and see if it is something there:

Very hand tool for this is:
https://technet.microsoft.com/en-us/sys ... lorer.aspx

and in WIndows 10 it cannot harm to turn off all background apps (although I doubt this would have may affect, you never know!)

https://www.tenforums.com/tutorials/722 ... -10-a.html

as well as any weird start up apps:
https://technet.microsoft.com/en-us/sys ... 63902.aspx

And it could also be a VST issue as has already been mentioned.

Failing that, maybe Cubase 9 is just unreliable!
ckon:

C Pro 10.0.50 (and all previous)
Main host system:
Win10pro - x64
i7 3770k - 4.5GHZ, 32GB RAM, OS on SSD
RME interfaces.
Museum DAW: Apple Mac LCII Opcode Studio Vision.

Wishbone
New Member
Posts: 13
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:15 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by Wishbone »

Same problem here (Windows 10, also difficult to reproduce).

Which status for ‘Cubase9.exe’ is displayed in your Task Manager’s ‘Details’ page (‘inactive’ in my case)?
Here you can choose ‘analyze wait chain’ in the context menu of ‘Cubase9.exe’.
My TM tells that there is at least one thread of ‘Cubase9.exe’ waiting for the completion of a network I/O.

Would be interesting for me, if you can confirm the same problem description on your TM’s ‘Details’ page.

Stefan

Edit: sorry my signature is completely out of date, will update it ASAP!
Edit2: o.k., signature is up to date now.
Cubase 9 Pro (64 Bit) | MS Windows 10 Home (64 Bit) | RME HDSP 9632 | Intel i5-750/2.67GHz | MSI P55-GD55 | 16GB DDR3-1333 | MSI N220GT

EagleEye
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Feb 21, 2017 11:14 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by EagleEye »

Hi

Same problem for me, or even worse. I can't do absolutely nothing with Cubase Pro 9.0.10 !
The program takes a very long time to start and as soon I try to open an editor or load a VSTi it freezes ...

Never had such troubles in 20 years as Cubase user ...

Don't know if this is of any interest or help: I don't have any troubles with Reaper or Live with my current setup.

Intel i7 4790K, ASUS Z97-PRO Gamer, 32 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, RME Fireface 400

:cry:

Kind regards,
Thomas

Wishbone
New Member
Posts: 13
Joined: Wed Dec 15, 2010 10:15 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by Wishbone »

o.k., my problem seems to be solved with the Izotope Neutron update v.1.01a (January 25, 2017).

Stefan
Cubase 9 Pro (64 Bit) | MS Windows 10 Home (64 Bit) | RME HDSP 9632 | Intel i5-750/2.67GHz | MSI P55-GD55 | 16GB DDR3-1333 | MSI N220GT

EagleEye
New Member
Posts: 2
Joined: Tue Feb 21, 2017 11:14 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by EagleEye »

My problem seems to be solved too:
I used Silex Virtual Link USB Network Server and WLAN

After plugin the donggle directly in my (main) DAW everything seems to work fine ...
Strange: Cubase worked fine on my notebook - with Silex Virtual Link USB and WLAN :roll:

Thomas

User avatar
avviano
Junior Member
Posts: 171
Joined: Tue Aug 02, 2016 8:57 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by avviano »

I found the culprit for my Cubase 9 crash: It was related to a VST Instrument, specifically Drum Lab in Native Instrument Kontakt 5. I had to rename the VST to prevent it from being loaded into Cubase. Everything was fine thereafter. In the meantime, I have seen that other users reported issues with Drum Lab also in other DAWs.
Nuendo 10, Wavelab Pro 9.5, Absolute Collection 4 (Halion 6). UR-824, Yamaha HS7 W, Yamaha Subwoofer, Lorenz Acoustic Studio F1-80 (1979!), Cubase Midi / Key Command Controller: Stream Deck XL. Programmable studio mouse: Roccat Tyon.

Win 10, i7-4790 CPU, 16GB RAM, GeForce GTX 970.

Website: https://www.avviano.com
Songs: https://soundcloud.com/avviano/tracks

lokotus
Member
Posts: 214
Joined: Wed Dec 29, 2010 4:12 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by lokotus »

Same here , Win 10 Fresh install, Completely random freezing, playback still works, inputing and mouse action no longer works. Any ideas ?

vexcobo
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Aug 19, 2017 9:27 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by vexcobo »

I just started having the same problem; random freezing with recently installed Waves plugins. Sometimes the program works flawlessly for an hour or so, & other times just opening one plugin results in a blank plugin GUI & Cubase completely freezing though audio is still playing. Strangely Reason 9.5 doesn't have the same problem. It seems like the VST newbies have bested the veterans & in my opinion its completely unacceptable.

Cubase support was prompt but thus far not very helpful. They asked for a crash file (there is no crash file because the program isn't technically crashing) & then suggested I contact Waves when I couldn't produce one for them. It seems Steinberg is unable to help without a crash file which completely bewilders me.

The guys at Waves were also prompt in their response & recommended changing the graphics card settings & uninstalling/reinstalling their plugins. Sadly nothing worked.

As strange as it sounds I'm glad others are having the same problem.

I'm running Windows 10 64-Bit on a brand new build: i7-7700K, 32Gb of Ram, ASUS 1070 Rog Strix & an MSI Motherboard.

I hope someone out there can recommend a proper solution as I'm not fond of spending $700+ on a broken product. :evil:

djw
Senior Member
Posts: 1644
Joined: Sun Mar 15, 2015 2:49 am
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by djw »

EagleEye wrote:
Thu Mar 09, 2017 8:56 pm
My problem seems to be solved too:
I used Silex Virtual Link USB Network Server and WLAN

After plugin the donggle directly in my (main) DAW everything seems to work fine ...
Strange: Cubase worked fine on my notebook - with Silex Virtual Link USB and WLAN :roll:

Thomas
You... didn't mention the networked eLicenser in your original report.

This is why we can't have nice things.

kaushalmalkan11
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Dec 23, 2017 3:34 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by kaushalmalkan11 »

I had the same issue, increasing Virtual Memory worked for me. Have you tried that?

Virtual Memory is supposed to act as a savior where the physical memory (RAM) runs out when running resource intensive programs. To compensate RAM, Virtual Memory combines the RAM with TEMP Storage on your Hard Disk. Many users have reported that there freezing issue was fixed by increasing the Virtual Memory to 8 GB.

To increase VM (Virtual Memory), Hold the Windows Key and Press R. Type sysdm.cpl and Click OK. Then click Advanced -> Settings -> Advanced -> Changed. Uncheck Automatically Manage paging file size for all drives, and choose Custom Size. Set Initial Size to 1000 and Maximum Size to 8192. Then Click OK and Reboot the PC.

You can also refer to this answer from Microsoft if this doesn't work for you, or you can refer to other alternative methods.

le_barde
New Member
Posts: 37
Joined: Thu Mar 10, 2011 10:35 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by le_barde »

Experiencing the same issue here, very random and way too often.
Just tried to change the virtual memory settings, hope that helps.

le_barde
New Member
Posts: 37
Joined: Thu Mar 10, 2011 10:35 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by le_barde »

Changing the virtual memory seems to be working well !! No more freeze recently
Thanks for the trick :)

Antz
New Member
Posts: 7
Joined: Tue Aug 11, 2015 3:49 am
Location: Gold Coast, Australia
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by Antz »

SAME PROBLEM
I have 32 GB RAM so I dont think that is the issue.
Dongle is plugged into PC USB port.
It may be a crook VST or dongle call. How the hell can I work that out. It all started for crashing after Cubase Pro 9.5.10 update.
Any other suggestions???
I am going NUTZ>

User avatar
EmilStudio
Junior Member
Posts: 62
Joined: Tue Jan 04, 2011 9:24 pm
Location: Sofia/Bulgaria
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by EmilStudio »

+1
After every restart of Cubase (9.5.21) the time before freeze is longer, but still, I have to save after every edit so I don't lose my work. I did try all suggestions above with no luck :(
Please help, suggestions??
http://www.emilstudio.eu
Cubase 11 pro (64-bit) | RME fireface 800 | MOTU midi express | Asparion D400 - DAW Controller | M-Audio Code-61 Keyboard Controller | Neumann 5.1 monitors KH80 DSP + KH810 sub
Asus X99-E WS/USB 3.1 | Intel Core i7-5820K | Win10x64 | Corsair Vengeance 64GB 2666 Ram | SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 4GD5 graphics | Philips 40" & Samsung 43" CJ890 displays | Samsung SSD 850 PRO SSDs

venkmon
Junior Member
Posts: 95
Joined: Sun Feb 14, 2016 10:47 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by venkmon »

Yeah, happens all the time for me too. In my experience Cubase is a pig in terms of general stability in a Windows environment.

User avatar
EmilStudio
Junior Member
Posts: 62
Joined: Tue Jan 04, 2011 9:24 pm
Location: Sofia/Bulgaria
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by EmilStudio »

I change my NVIDIA graphic card (ASUS STRIX-GTX950-DC2OC-2GD5) with AMD (SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 4GD5) but unfortunately this didn't solve the problem :(
Just FYI AMD runs generally smoother compare to Nvidia ;)

Now I will try to reset/reinstall the drivers for the firewire card drivers (for my RME audio I/O) which seems to make the biggest load on the system and also they are known to make such a problem in the past.
I will post the results
http://www.emilstudio.eu
Cubase 11 pro (64-bit) | RME fireface 800 | MOTU midi express | Asparion D400 - DAW Controller | M-Audio Code-61 Keyboard Controller | Neumann 5.1 monitors KH80 DSP + KH810 sub
Asus X99-E WS/USB 3.1 | Intel Core i7-5820K | Win10x64 | Corsair Vengeance 64GB 2666 Ram | SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 4GD5 graphics | Philips 40" & Samsung 43" CJ890 displays | Samsung SSD 850 PRO SSDs

User avatar
EmilStudio
Junior Member
Posts: 62
Joined: Tue Jan 04, 2011 9:24 pm
Location: Sofia/Bulgaria
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by EmilStudio »

Not a firewire card drivers problem ether, so the only thing left is Cubase I guess ?
I hope there will be CB update soon
http://www.emilstudio.eu
Cubase 11 pro (64-bit) | RME fireface 800 | MOTU midi express | Asparion D400 - DAW Controller | M-Audio Code-61 Keyboard Controller | Neumann 5.1 monitors KH80 DSP + KH810 sub
Asus X99-E WS/USB 3.1 | Intel Core i7-5820K | Win10x64 | Corsair Vengeance 64GB 2666 Ram | SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 4GD5 graphics | Philips 40" & Samsung 43" CJ890 displays | Samsung SSD 850 PRO SSDs

Hemoglobin
New Member
Posts: 8
Joined: Mon Sep 15, 2014 10:18 am
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by Hemoglobin »

I am having this exact issue. The sound is playing in the background but the visual part of cubase is dead and unresponsive only thing I can do is to close the program in a task manager.

I tried lots of different windows and cubase tweaks but the result was and still is the same and I am really not happy about it :/
CPU: Intel i7-5820K @ 3.30Ghz (12CPU), RAM: 32GB, VideoCard: Nvidia GeForce GTX 970, OS: Win 10 x64 (build 10586), AudioInterface: Steinberg UR824, UAD2 OCTO, SW: Cubase 7.5, 8, 8.5,9,9.5 MIDI: NI Komplete Kontrol S64, Novation Zero SL MkII and CMC CH, StudioMonitors: Adam Audio AX8

User avatar
EmilStudio
Junior Member
Posts: 62
Joined: Tue Jan 04, 2011 9:24 pm
Location: Sofia/Bulgaria
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by EmilStudio »

Ok I fix my problem, it seams Cubase have a problem with some USB devices/drivers.
For me the problem was my keyboard M-Audio Code 61. When another freeze happened I just turned off Code 61 and Cubase came back to life :) I even kept working on the same project for another few hours. Next day I worked for 10 straight hours without a hitch.
So my solution was to connect M-Audio Code 61 through my RME MIDI port (no USBs). I lost some functionalities of the Code 61 like the HUI transport but my system is now rock solid.

So guys try removing your USB devices, you can even try to turn them off when CB freeze, just like I did.
I hope it will be a solution for you too :)
http://www.emilstudio.eu
Cubase 11 pro (64-bit) | RME fireface 800 | MOTU midi express | Asparion D400 - DAW Controller | M-Audio Code-61 Keyboard Controller | Neumann 5.1 monitors KH80 DSP + KH810 sub
Asus X99-E WS/USB 3.1 | Intel Core i7-5820K | Win10x64 | Corsair Vengeance 64GB 2666 Ram | SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 4GD5 graphics | Philips 40" & Samsung 43" CJ890 displays | Samsung SSD 850 PRO SSDs

User avatar
Soft_machine
Junior Member
Posts: 52
Joined: Fri May 08, 2015 10:33 am
Location: Moscow, Russian Federation
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by Soft_machine »

+1
But very rare and hard to reproduce :(
DAW: Cubase 10.0.60 build 396 (x64), Windows 7/64-bit
PC: Intel Core i7-5930K 3.5GHz, 16 GB RAM, Asus GT610-SL
Converters: RME UC

Additional gear:
Behringer Xtouch mini, Yamaha HS8 monitors, Novation mininova, Novation SL61 MK2, Novation launchpad, Yamaha CP-33

User avatar
orchetect
Member
Posts: 531
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:28 am
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by orchetect »

Same here. For months, possibly years. No idea what causes it. Sometimes it takes my whole system UI down and I have to SSH in and reboot it remotely. My guess is it's audio drivers or plugin related, or possibly an issue with the 3rd-party system SSD drive I'm using, but nothing in the system log or crash logs gives any useful information.
Steffan Andrews | Composer | Developer | website | imdb | gear list
System 1: 2019 Mac Pro - macOS 10.15.5 - 16-core - 192GB RAM - 8TB SSD - 580X
System 2: 2013 Mac Pro - macOS 10.14.6 - 3.5GHz 6-core - 64GB RAM - 4TB SSD - FirePro D500
DAWs: Cubase 11.0.0 | Dorico Pro 3.5 | Pro Tools Ultimate 2020.9

TTTOY
New Member
Posts: 13
Joined: Mon Apr 07, 2014 4:51 pm
Contact:

Re: [CUBASE Pro 9] - Random hangs/freeze and playback on

Post by TTTOY »

Hi there, I have the same problem.
It was gone for a while, but it is back.

I have not the very newest system, still on i7 -3930k with Nuendo.

Asus Board P9 X79-E WS. I use a RME UCX with Firewire connection / Latest hw drivers, latest software drivers, latest firmware.


Basically tried almost EVERYTHING in the last months to have a stable system, except re-install the whole system completely, since I have a continuous amount of work to do and no time for a complete fresh install at the moment.

During the last year, I changed the harddrives to faster ones, bought another low profile graphic card to avoid the Nvidia bug on Win10,
did weeks of research to optimize Kontakt and deinstalled basically all background services that I could possible think of being a problem.
My system worked for a while with the Free Version of Bit Defender, but also got rid of it now, since suddenly Nuendo started to have the same issue again.

I still have the feeling that this issues appear more when I work with older, or "slightly bad" programmed Kontakt Libraries. Some people like Evil Dragon told me again and again that it can't be the case, but I work for days sometimes with the Kontakt Libraries I know to trust and have no crash at all. If I get back to some that I don't know or older ones, the crash / freeze issues re-appear.

Still, I can work with several instances open with Novo, Forzo, Saga and some more pretty intense and resource hungry scripting without any problem. (if I watch the maximum voice settings etc. to avoid CPU spikes) ..

I am getting really really sick of this and would be curious if people have the same problems on Presonus Studio One?
On Ableton, I could not test the whole procedure..

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests