[Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post general topics related to Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 here.
Post Reply
User avatar
HowlingUlf
Senior Member
Posts: 2145
Joined: Wed Dec 15, 2010 4:58 pm
Contact:

[Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by HowlingUlf » Mon Jul 22, 2019 6:21 pm

Make a selection and hit a Key Command and this macro will create a space as long as the selection and insert a copy of the length of the selection.
All tracks will get copied even if you only have one part on one track selected.
I tried with four cycle markers that were a verse and a chorus but I needed to have one more of that combo but thought "why am I doing this over and over??? This is Cubase, right?"
Macros !!!
The best way to make macros is if you remember the key commands and just use the "Type in key" input field to the right and then hit the [<-select ] button plus, of course, the [add command] button.
It's easier than search and poke around for the commands in the list.

These are the ingredients:

Transport - Locators to Selection
Edit - Select none
Transport - Go to left Locator
Edit - Split Loop
Edit - Select in Loop
Edit - Copy
Edit - Insert Silence
Edit - Paste

Then add a Key Command of your choice and your Aunts husband is Bob.
Plus you also have a longer song!!!
Gothenburg, Sweden
Steinberg Cubase Pro 10.0.20 | Steinberg WaveLab 9.5 | Steinberg Absolute 2 |
Win10 63.5 Pro | ASUS ATX Z170-P | Intel Core i7-6700K Skylake | 32GB RAM |
Nektar Panorama P6 | | Steinberg Midex8 | Steinberg UR824 |

User avatar
Home Studio 87
Member
Posts: 766
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:32 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by Home Studio 87 » Mon Jul 22, 2019 9:53 pm

will test... thank you
Gigabyte GA-X99P-SLI / Intel Corei7 6800k / 32 Go DDR4 / 4x SSD / Win 10 Pro x64 / UAD Apollo Twin USB / UAD2 Satellite Octo USB / UAD2 Octo PCIe / Cubase Pro 9.5 x64 / VEP6 / D-Touch Cubase / Console 1 / CMC Controllers / iPad 2&3 Lemur / Komplete Kontrol S61 MK2 /

User avatar
strummer
Junior Member
Posts: 187
Joined: Wed Jul 04, 2018 7:20 am
Location: Safe European Home, Stockholm, Sweden
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by strummer » Tue Jul 23, 2019 6:27 am

I need to try this, thanks Ulf:)
Laptop Win 10, i7-4700MQ, 16 GB ram, SSD, Cubase pro 10, Steinberg UR824, 2 x Presonus Digimax D8, microphones:)

User avatar
cubic13
Member
Posts: 559
Joined: Wed Dec 15, 2010 8:46 pm
Location: Near Serre-Ponçon lake, french Alps
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by cubic13 » Tue Jul 23, 2019 8:03 am

Just tested it and it seems that there is an issue, with a project containing both audio and MIDI tracks. My test involves :

- a drum part (1.1.1.0 -> 9.1.1.0)
- an instrument part (1.1.1.0 -> 10.1.1.0) that has been rendered in place (audio track added, as a result).

Each time, before launching the macro, I check that both locators are at 1.1.1.0. Without any part selection, the duplicated area goes from 1.1.1.0 to 9.1.1.0, which means that the macro works using the shorter part : why not ?
The problem is that, if I select either the instrument part or its rendered one, the duplicated part keeps being the 1.1.1.0 to 9.1.1.0 one. So, I have tried moving the drum part at 2.1.1.0 -> 10.1.1.0, the result is the same : even if the instrument part or its rendered audio event is selected, it's the 2.1.1.0 - 10.1.1.0 that is duplicated (as if it was the drum part that was still being selected at first).

Maybe I am doing something wrong, at a point. Will investigate further and keep you informed... ;)
DAW : i7-870 (HT enabled) - Asus P7-P55D-E - 16 Gb DDR3-1600 - 2 x WD Black Caviar 1 Tb - Radeon 6450 GPU (512 Mb) - Windows 7 Pro SP1 (64) / RME Fireface UCX + Behringer ADA8200
Soft & plug-ins : Cubase 6.5.5 (64), Cubase Pro 9.5.50 & 10.0.30 / Emulator X3 & several VSTis
Gear : Studiologic VMK-188+ / Akai MPD32 / Akai ME30P MIDI Patchbay / Korg 05RW / Roland D110 / Yamaha TX802 / Pre-MIDI stuff.

User avatar
cubic13
Member
Posts: 559
Joined: Wed Dec 15, 2010 8:46 pm
Location: Near Serre-Ponçon lake, french Alps
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by cubic13 » Tue Jul 23, 2019 10:18 am

Well, I looked at this a little further and actually, it seems to work as long as you have a MIDI part/audio event selected. So, sorry for the previous post, as I'm no longer able to reproduce the problem. FWIW, there is also this alternate way to do more or less the same thing :

Code: Select all

Transport - Locators to Selection
Edit - Global Copy
Edit - Insert Silence
Transport - Go to left locator
Edit - Paste
Let me know if it works on your end... :|

Overall, a very useful macro, as it works with either MIDI parts or audio event. Thanks ! :)
DAW : i7-870 (HT enabled) - Asus P7-P55D-E - 16 Gb DDR3-1600 - 2 x WD Black Caviar 1 Tb - Radeon 6450 GPU (512 Mb) - Windows 7 Pro SP1 (64) / RME Fireface UCX + Behringer ADA8200
Soft & plug-ins : Cubase 6.5.5 (64), Cubase Pro 9.5.50 & 10.0.30 / Emulator X3 & several VSTis
Gear : Studiologic VMK-188+ / Akai MPD32 / Akai ME30P MIDI Patchbay / Korg 05RW / Roland D110 / Yamaha TX802 / Pre-MIDI stuff.

RichardTownsend
Junior Member
Posts: 123
Joined: Thu Dec 08, 2016 7:39 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by RichardTownsend » Tue Jul 23, 2019 12:36 pm

Another way to do this - though i’m not at my computer to check this out - would be

Transport - locators to selection
Edit - global copy
Transport - go to right locator
Edit - paste time

I’m assuming there is a ‘paste time’ action available. This is what I do when I do it manually.
2014 MacBook Pro 15", 16Gb RAM, 500Gb SSD, 2Tb CIE Rugged External HD, Mojave, Cubase 10.x, Dorico 2.x, Mytek Brooklyn DAC, NI Kontrol 6, Neumann KH120 monitors, Focal Elear phones, NI Komplete 12, Omnisphere, Kontakt libraries, Serum, Superior Drummer 3

RichardTownsend
Junior Member
Posts: 123
Joined: Thu Dec 08, 2016 7:39 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by RichardTownsend » Tue Jul 23, 2019 2:55 pm

Just checked out what I suggested - it seems to work.
2014 MacBook Pro 15", 16Gb RAM, 500Gb SSD, 2Tb CIE Rugged External HD, Mojave, Cubase 10.x, Dorico 2.x, Mytek Brooklyn DAC, NI Kontrol 6, Neumann KH120 monitors, Focal Elear phones, NI Komplete 12, Omnisphere, Kontakt libraries, Serum, Superior Drummer 3

User avatar
cubic13
Member
Posts: 559
Joined: Wed Dec 15, 2010 8:46 pm
Location: Near Serre-Ponçon lake, french Alps
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by cubic13 » Tue Jul 23, 2019 3:54 pm

RichardTownsend wrote:
Tue Jul 23, 2019 2:55 pm
Just checked out what I suggested - it seems to work.
Indeed... But there is a slight difference between your solution and mine. As images are better than long explanations...
C10_DuplSong_Before.png
(129.1 KiB) Not downloaded yet
C10_DuplSong_Cubic13.png
(138.2 KiB) Not downloaded yet
C10_DuplSong_RTownsend.png
(139.55 KiB) Not downloaded yet
Your version split the drum part, mine doesn't. Not a big deal, as it's quite easy to glue both parts together again.

So, both versions work in their own way, actually... 8-)
DAW : i7-870 (HT enabled) - Asus P7-P55D-E - 16 Gb DDR3-1600 - 2 x WD Black Caviar 1 Tb - Radeon 6450 GPU (512 Mb) - Windows 7 Pro SP1 (64) / RME Fireface UCX + Behringer ADA8200
Soft & plug-ins : Cubase 6.5.5 (64), Cubase Pro 9.5.50 & 10.0.30 / Emulator X3 & several VSTis
Gear : Studiologic VMK-188+ / Akai MPD32 / Akai ME30P MIDI Patchbay / Korg 05RW / Roland D110 / Yamaha TX802 / Pre-MIDI stuff.

RichardTownsend
Junior Member
Posts: 123
Joined: Thu Dec 08, 2016 7:39 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by RichardTownsend » Tue Jul 23, 2019 5:25 pm

Thanks for that!
2014 MacBook Pro 15", 16Gb RAM, 500Gb SSD, 2Tb CIE Rugged External HD, Mojave, Cubase 10.x, Dorico 2.x, Mytek Brooklyn DAC, NI Kontrol 6, Neumann KH120 monitors, Focal Elear phones, NI Komplete 12, Omnisphere, Kontakt libraries, Serum, Superior Drummer 3

Accel0001
Junior Member
Posts: 99
Joined: Mon May 11, 2015 6:32 am

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by Accel0001 » Tue Jul 23, 2019 11:32 pm

cubic13 wrote:
Tue Jul 23, 2019 3:54 pm
RichardTownsend wrote:
Tue Jul 23, 2019 2:55 pm
Just checked out what I suggested - it seems to work.
Indeed... But there is a slight difference between your solution and mine. As images are better than long explanations...

C10_DuplSong_Before.png
C10_DuplSong_Cubic13.png
C10_DuplSong_RTownsend.png

Your version split the drum part, mine doesn't. Not a big deal, as it's quite easy to glue both parts together again.

So, both versions work in their own way, actually... 8-)
A little tweak

Transport - locators to selection
Edit - global copy
Transport - go to left locator
Edit - paste time
DAW: Cubase 9.5 (6.5 - 10), FL Studio 20.5 (8 - 20.5), Studio One 3.3 (2 - 4.5), etc.
PC: Win7 Ultimate, i7 3930K 4.2GHz (OC), 32GB RAM

RichardTownsend
Junior Member
Posts: 123
Joined: Thu Dec 08, 2016 7:39 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by RichardTownsend » Wed Jul 24, 2019 1:27 pm

Nice!
2014 MacBook Pro 15", 16Gb RAM, 500Gb SSD, 2Tb CIE Rugged External HD, Mojave, Cubase 10.x, Dorico 2.x, Mytek Brooklyn DAC, NI Kontrol 6, Neumann KH120 monitors, Focal Elear phones, NI Komplete 12, Omnisphere, Kontakt libraries, Serum, Superior Drummer 3

User avatar
Tacman7
Member
Posts: 463
Joined: Tue Sep 02, 2014 2:35 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by Tacman7 » Wed Jul 24, 2019 8:52 pm

I thought that was what the arranger track was for...?
Win10 i7 7700k 16gb ram 1TB SSD
AsusH270M-PLUS StudioKonnekt 48

RichardTownsend
Junior Member
Posts: 123
Joined: Thu Dec 08, 2016 7:39 pm
Contact:

Re: [Macro] Fast way to duplicate parts of your song

Post by RichardTownsend » Wed Jul 24, 2019 9:31 pm

Tacman7 wrote:
Wed Jul 24, 2019 8:52 pm
I thought that was what the arranger track was for...?
Yes, if you simply want the section to play twice, but no if you want to change the section you’ve just copied.
2014 MacBook Pro 15", 16Gb RAM, 500Gb SSD, 2Tb CIE Rugged External HD, Mojave, Cubase 10.x, Dorico 2.x, Mytek Brooklyn DAC, NI Kontrol 6, Neumann KH120 monitors, Focal Elear phones, NI Komplete 12, Omnisphere, Kontakt libraries, Serum, Superior Drummer 3

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: mrdeuz, theRoyal1 and 6 guests