Problem with templates in Cubase 5.5

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Parapluie
New Member
Posts: 12
Joined: Sat Jan 01, 2011 3:39 pm
Contact:

Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Parapluie »

Hello!

I saved some templates from my projects. So far so good. But when I create a new project, my homemade templates does not appears in the project assistant window.

I also found the templates-files i created, and moved them into the folder where all the Cubase default-templates are stored. But my templates is still not showing up in the project assistant window.

Any tips?

Ghost Decoy
Junior Member
Posts: 75
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Ghost Decoy »

No prob here.
Did you look under the tab "More"?
example:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ke ... directlink
Cubase Pro 9_OSX 10.9.5. MacPro 2x 2.26Ghz Quad-Core Intel Xeon_16 Gb RAM
Mackie 1402 VLZ, StudioLive 24.4.2, Yamaha MO8, Yamaha HS50M, Roland XP10/D10, NI Maschine, Sonar V-Studio100,
Presonus FireStudio Project+Tube, TC Electronic Finalizer Express, Digitech Vocalist Live Pro,
Etek Dynamagic compressor, Behringer Virtualizer Pro. Frontier Tranzport, Steinberg USB-2-MIDI, AR-133 Active DI.
Mics: MXL990, Nady 1000SCM, Shure SM58/57, RØDE M5 matched pair and lots of plugs.

Parapluie
New Member
Posts: 12
Joined: Sat Jan 01, 2011 3:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Parapluie »

Yep, i have looked in all tabs. But my templates is not showing up. Under "more" it is just "default" and "emty" I can choose.

I also tried to save my template under the "recording"-tab in the save-window, but it still not showing up in the project assistant when I create a new project.

Then i tried to save my template as "default", and owerwrite the existing "default", which I can see under the tab "more". The result: I can't see "default" in the project assistant window anymore either... :?

crypticmystic
New Member
Posts: 23
Joined: Sun Jan 02, 2011 2:21 am
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by crypticmystic »

The only thing I can add is that you will need to exit cubase and restart it... I suspect it only reads the templates on startup... IE I see the same thing if I create a template, then immediately go to create a new project without exiting and restarting cubase...
Steve
Cubase 5 based music production...
www.tribe303.com
musicartscience.blogspot.com

Parapluie
New Member
Posts: 12
Joined: Sat Jan 01, 2011 3:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Parapluie »

Thanks,

unfortunately it did not work either. I restarted Cubase and my mac. Templates will not show up :(

Ghost Decoy
Junior Member
Posts: 75
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Ghost Decoy »

1. The templates you created yourself are in your preference folder.
2. The factory templates are inside the Cubase app
[Crtl+click] on C5 application > [show package content] > [Contents] > [Templates]

Did you try to move Cubase 5 preferences folder to desktop (as backup) and then delete it at
[Users] > [YOUR NAME] > [Library] > [Preferences] > [Cubase 5] > then Restart C5?
ps. While you're at it, also delete (make backup first) [com.steinberg.cubase.plist]
http://picasaweb.google.com/lh/photo/sc ... directlink
Cubase Pro 9_OSX 10.9.5. MacPro 2x 2.26Ghz Quad-Core Intel Xeon_16 Gb RAM
Mackie 1402 VLZ, StudioLive 24.4.2, Yamaha MO8, Yamaha HS50M, Roland XP10/D10, NI Maschine, Sonar V-Studio100,
Presonus FireStudio Project+Tube, TC Electronic Finalizer Express, Digitech Vocalist Live Pro,
Etek Dynamagic compressor, Behringer Virtualizer Pro. Frontier Tranzport, Steinberg USB-2-MIDI, AR-133 Active DI.
Mics: MXL990, Nady 1000SCM, Shure SM58/57, RØDE M5 matched pair and lots of plugs.

Parapluie
New Member
Posts: 12
Joined: Sat Jan 01, 2011 3:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Parapluie »

Thanks for advice! I tried all that now, but that didn't work either.

If I remember right, the templates worked out fine for a few days ago. I saved templates and they showed up under "more" in the project assistant. And then I right-clicked and deleted some unused templates - from det save-window (the window that pops up when you go to File - Save as Template). I think the problems started after that.

Can it have something to do with that?

Ghost Decoy
Junior Member
Posts: 75
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Ghost Decoy »

I tried to reproduce the steps you followed... no probs here.
Some other suggestions:
Can you open the user templates you found(see your first post) and resave them as template?
Did you try "repair disk permissions"?
Cubase Pro 9_OSX 10.9.5. MacPro 2x 2.26Ghz Quad-Core Intel Xeon_16 Gb RAM
Mackie 1402 VLZ, StudioLive 24.4.2, Yamaha MO8, Yamaha HS50M, Roland XP10/D10, NI Maschine, Sonar V-Studio100,
Presonus FireStudio Project+Tube, TC Electronic Finalizer Express, Digitech Vocalist Live Pro,
Etek Dynamagic compressor, Behringer Virtualizer Pro. Frontier Tranzport, Steinberg USB-2-MIDI, AR-133 Active DI.
Mics: MXL990, Nady 1000SCM, Shure SM58/57, RØDE M5 matched pair and lots of plugs.

Chrismcc
New Member
Posts: 37
Joined: Sun Dec 19, 2010 7:48 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Chrismcc »

Unfortunatly I have the same problem. My templates are not seen in the project assistant window no matter where I put them...
Christian
_________________
IMAC I5, Snow Leopard, SX6.05, O1x, I88x, Mlan standalone, MOTU896MKIII
Chrismcc on Broadjam ... or ... Chrismcc on MySpace ... Broadjam Top 10 France

UM880 Midi interface, Ivory, Hypersonic2, Reason, KorgDigitalEdition, FrontierDesignTranzport, Oxygen 8, Clavinova, Ensoniq VFX, Yamaha DX21, etc...

Parapluie
New Member
Posts: 12
Joined: Sat Jan 01, 2011 3:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Parapluie »

I tried the "repair disk permission". No luck again :(

If I open a user template from the project assistant window, I can resave it to a new template. But then we have the same problem - the new template goes into the preferences-folder with the rest of my homemade templates, and it disappear from the project assistant window. And I can not overwrite the user template because the user templates dont show up in the save-window, just my homemade templates.

I aslo tried to open a user template directly from "C5 application > [show package content] > [Contents] > [Templates]". I made som changes and saved it with the same name. And then this template disappeared from the project assistant window as well.

Sigh.

Ghost Decoy
Junior Member
Posts: 75
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Ghost Decoy »

That really s***s.

Open mediabay and see if your [userlibrary] is checked with the usertemplates in it.
If not...do so and rescan.
[VST SOUND] is where the templates are.
You don't have to scan your whole HD like in the screenshot.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/op ... directlink
Another more drastic option is:
Create new useraccount (you can delete it later if you want too).
Reinstall C5 on the new account and see if the problem still occurs.
Cubase Pro 9_OSX 10.9.5. MacPro 2x 2.26Ghz Quad-Core Intel Xeon_16 Gb RAM
Mackie 1402 VLZ, StudioLive 24.4.2, Yamaha MO8, Yamaha HS50M, Roland XP10/D10, NI Maschine, Sonar V-Studio100,
Presonus FireStudio Project+Tube, TC Electronic Finalizer Express, Digitech Vocalist Live Pro,
Etek Dynamagic compressor, Behringer Virtualizer Pro. Frontier Tranzport, Steinberg USB-2-MIDI, AR-133 Active DI.
Mics: MXL990, Nady 1000SCM, Shure SM58/57, RØDE M5 matched pair and lots of plugs.

Parapluie
New Member
Posts: 12
Joined: Sat Jan 01, 2011 3:39 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Parapluie »

You solved my problem, sir :)

The answer was in your second post. Sorry about that. I misunderstood (don't know why), and removed just the template-folder in the Cubase 5-folder. I removed the Cubase 5 folder with all the files now, and restarted Cubase.

The templates works like it should now.

Thank you very much for the help!

Chrismcc
New Member
Posts: 37
Joined: Sun Dec 19, 2010 7:48 pm
Contact:

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Post by Chrismcc »

Ghost Decoy wrote: ps. While you're at it, also delete (make backup first) [com.steinberg.cubase.plist]
http://picasaweb.google.com/lh/photo/sc ... directlink

Just to be perfectly clear for anyone who runs into this problem. This is Ghost Decoy's suggestion that worked for me...
Christian
_________________
IMAC I5, Snow Leopard, SX6.05, O1x, I88x, Mlan standalone, MOTU896MKIII
Chrismcc on Broadjam ... or ... Chrismcc on MySpace ... Broadjam Top 10 France

UM880 Midi interface, Ivory, Hypersonic2, Reason, KorgDigitalEdition, FrontierDesignTranzport, Oxygen 8, Clavinova, Ensoniq VFX, Yamaha DX21, etc...

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests