Launch shuts down at "Video file handling"

For users of legacy Steinberg Cubase software
Post Reply
Tille
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Jan 02, 2011 6:28 pm
Contact:

Launch shuts down at "Video file handling"

Post by Tille »

Just upgraded to C6, and can't launch. It stops at the point "Video file handling" and simply closes the splash window. eLC passes with flags though.

Had the same prob sometimes with C5, and thought the upgrade would do it, but it's possibly a matter with my DAW. Anyone?
/ Tille

TwinOak
Member
Posts: 428
Joined: Mon Dec 20, 2010 5:03 pm
Contact:

Re: Launch shuts down at "Video file handling"

Post by TwinOak »

Saw a post about this a while ago that might hold a solution, search for "videoengine.dll"

/A
ASUS Z8NA-D6, 2 x Xeon 5620, Kingston 16GB, RME Fireface 800, Win 7 x64/Surface Book 2 - Cubase 10.0.60

Guest

Re: Launch shuts down at "Video file handling"

Post by Guest »

Is Quicktime installed?

Tille
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Jan 02, 2011 6:28 pm
Contact:

Re: Launch shuts down at "Video file handling"

Post by Tille »

Yes Quicktime is installed (I'm on PC and XP by the way). Was that a Mac issue?

Hmm this morning C5 starts fine, hangin' on that version for a while and see. If both versions won't open again, I'll try the "remove videoengine.dll" stunt.
/ Tille

slohrisch
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Nov 30, 2011 1:02 am
Contact:

Re: Launch shuts down at "Video file handling"

Post by slohrisch »

This just started happening for me with Cubase 5.5.3, after having used this version for several months without a problem. Same problem occurs with 5.5.0, but 5.1.1 is fine (I assume because there's no videoengine.dll in that build), so I've now reverted to 5.1.1.

Just before this problem occurred, I had installed a UAD-2 card and in the process I had to move around my PCI/PCIe cards to make room for the UAD card. So my video card (nvidia GTS 250) changed to a different slot. I tried a few different vid card drivers (even a beta from 2009) and that was of no help. I also tried a different nvidia card (9600 GT, I believe), but that didn't help either. I also tried disabling the UAD card (via Device Manager in windows). My Quicktime version is 7.6.9.

I'll stick with 5.1.1 for now. Hopefully I don't encounter any nasty bugs in 5.1.1, but it would be great to get a fix for this, since it seems like a common problem.

slohrisch
New Member
Posts: 12
Joined: Wed Nov 30, 2011 1:02 am
Contact:

Re: Launch shuts down at "Video file handling"

Post by slohrisch »

I finally sorted this out for myself. After spending a lot of time looking for residual drivers and new video codecs that might be causing trouble, as well as uninstalling and reinstalling various video card drivers (and trying different video cards too)I realized that I had some software still installed from my Blackmagic Intensity Pro video capture card. I had removed that card from my system to make room for my UAD card, and I guess Cubase or something else didn't like that the Blackmagic software was still present in my system (but that the card was not). After doing a standard uninstall of all the Blackmagic software, Cubase booted up fine. So, I would suggest that anyone else that's having similar problems look for any software that might be related to hardware that was recently removed from their system.

I should mention that, prior to removing the Blackmagic software, I also tried the Cubase 6.5 demo and still had the same crash.

Sean

Post Reply

Return to “Older Cubase versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests