MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

All about Steinberg's Advanced Integration DSP Studio MR816 CSX and MR816 X.
User avatar
rtorstrick
Member
Posts: 366
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:18 pm
Location: Indiana
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by rtorstrick »

There is a new driver available. Looks like it fixed BOTH problems, the disappearing Hardware Setup menu/dialog, AND the disappearing hardware tab in the mix console. Limited testing, but looks like it's working properly AT LAST!
Windows 10
Cubase 10.5, Halion 6.30, Wavelab 10, Dorico 3.1
Intel Core i5, 32 Gb RAM, Z390 Aorus Pro mobo, 1 Tb SATA SSD system drive, 2x2TB SATA media drives,
G-Drive 3TB USB 3 drive.
UAD Apollo Mk II Quad (TB), Steinberg UR-RT 2, Steinberg MR816csx, Yamaha KX8, CC121, UAD-2 Duo (Pcie)

User avatar
Casual-T
New Member
Posts: 20
Joined: Thu May 05, 2011 4:07 pm
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by Casual-T »

rtorstrick wrote:There is a new driver available. Looks like it fixed BOTH problems, the disappearing Hardware Setup menu/dialog, AND the disappearing hardware tab in the mix console. Limited testing, but looks like it's working properly AT LAST!
Thanks for the info, rtorstrick... Downloaded and installed the new driver. Seems to be working, so far!! I guess we'll know if it stays this way, but so far it's looking good!!
T - Composer/Producer/Musician - and all 'round dandy chap!!

=================
www.casual-t.com
=================

prot
New Member
Posts: 25
Joined: Tue Feb 08, 2011 8:53 pm
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by prot »

The same problem is back again in 9.0.10 with 1.7.8 driver :( I might be wrong but I guess the issue starts if I first power off MR816 and the shut down Cubase. Steinberg please correct the driver again.
Cubase 10.0.40 | Windows 10 Pro

J-S-Q
Member
Posts: 986
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:45 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by J-S-Q »

I still suffer this issue with latest drivers and Cubase 9.0.1. :roll:

Did it really get cured???? Or were people just lucky in not having it happen for a while?
Cubase Pro 9, Win10
CPU: AMD Threadripper 1920X. MOTHERBOARD: Gigabyte Aorus X399. RAM: 16GB Corsair Vengeance LPX. GRAPHICS CARD: Gigabyte GV-N96TSL GeForce 9600GT. SYSTEM DRIVE: Samsung 950 Pro M.2 SSD. AUDIO INTERFACE: Steinberg MR816-CSX CONTROLLER: Avid S3, Avid Artist Transport

User avatar
Mrhehon
Member
Posts: 335
Joined: Fri Oct 21, 2011 2:02 am
Location: Valencia Spain.
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by Mrhehon »

J-S-Q wrote:I still suffer this issue with latest drivers and Cubase 9.0.1. :roll:

Did it really get cured???? Or were people just lucky in not having it happen for a while?
The 1.7.8 driver sorted it for me and still good ....Cubase 8.5. My question is when and if I upgrade to 9 will the problem return?
Windows 10 pro
Cubase Pro 10
PC i7 920@2.67 GHz (10 years old but still doing it for me) 16GB ram
2xMR816 CSX FireWire Audio Interfaces
CC121 controller
Nektar P6

J-S-Q
Member
Posts: 986
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:45 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by J-S-Q »

Mrhehon wrote:
J-S-Q wrote:I still suffer this issue with latest drivers and Cubase 9.0.1. :roll:

Did it really get cured???? Or were people just lucky in not having it happen for a while?
The 1.7.8 driver sorted it for me and still good ....Cubase 8.5. My question is when and if I upgrade to 9 will the problem return?
I have a vague feeling that 1.7.8 cured it in 8.5 for me too but hard to be sure as I don't use the Hardware Setup window on a daily basis so it may be that it was still disappearing and I just hadn't noticed.
Cubase Pro 9, Win10
CPU: AMD Threadripper 1920X. MOTHERBOARD: Gigabyte Aorus X399. RAM: 16GB Corsair Vengeance LPX. GRAPHICS CARD: Gigabyte GV-N96TSL GeForce 9600GT. SYSTEM DRIVE: Samsung 950 Pro M.2 SSD. AUDIO INTERFACE: Steinberg MR816-CSX CONTROLLER: Avid S3, Avid Artist Transport

User avatar
AlakaLazlo
Member
Posts: 205
Joined: Thu Dec 16, 2010 12:44 am
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by AlakaLazlo »

I'm running 9 and it seems to be working correctly.
Moog IIP, One, and MiniMoog, Dot.Com 110, Cubase 10.0.5, Ableton Live 9.6/64, W10 Pro/64, i75820/GAX99SLI/16Gigs HyperX 2133, 3xSSD, 2xMR816, MidiExpress128, Novation SL61MKII, and SL41MkII, Slate Raven MTI2, HR824s, NS10Ms, Komplet10, Omnisphere 2.5, RMX, Trilian, MMV, Z3ta+, Axon AX50, Variax (heavily customized) JTV69S (the Hexstainocaster) and 700... Hi, I'm Al, and I'm a gear addict...

hendrix97
Junior Member
Posts: 112
Joined: Mon Oct 10, 2016 3:27 pm
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by hendrix97 »

Had the issue with Nuendo 7.1.3 two days ago.
A reboot fixed it.
Direct Monitoring is also not working when it does not show up. Really annoying when you get to the studio in the morning and have a voice over session right away.

chikitin
Senior Member
Posts: 1197
Joined: Mon May 16, 2016 3:15 am
Contact:

Re: MR816 "Audio Hardware Setup" in Cubase disappears

Post by chikitin »

There is an easier way IMHO. Set the Driver to "No Driver" ASIO driver in the studio setup > VST Audio System. then restart Cubase. Now select MR as your driver.
MacBook Pro & iMac, 16GB RAM SSD 1 TB, Cubase Pro the latest w/ two external 32" Monitors
Surround configuration with subwoofer.
Dorico 3.5, Finale, VST Connect Pro, NI Komplete 5, EWQLSO, HSO, GA 5
Synths: Yamaha PSR-A3000, Roland Fantom XR
Interface: Steinberg MR-816CSX, UR 22 mkII
Effects: Rocktron DSP, Lexicon MPX 550
Controller: Steinberg CC121, Yamaha KX25,49,88, Korg Nano Kontrol, Boss RC 300, Yamaha MFC 10, CMC-PD

Post Reply

Return to “Steinberg MR816”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests