Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 10, Cubase Artist 10 and Cubase Elements 10 can be posted here.
Post Reply
PleaseDontBanMe
Member
Posts: 315
Joined: Fri May 03, 2019 4:00 am

Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

Post by PleaseDontBanMe » Sun Jul 14, 2019 9:06 pm

Selection Tool, select part of event, go to the top, pull down the gain, see the gain trim line and audio waveform adjust according.

simple.

Vinylizor
Member
Posts: 316
Joined: Sat Dec 18, 2010 9:33 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

Post by Vinylizor » Mon Jul 15, 2019 7:48 pm

This is the ProTools way of doing it and I agree it would be nice.

However, it only really works because the automation / trim / whatever is overlaid on top of the waveform, not below it like it currently is. Cubase needs a complete rethink in this department, along with the current clip based gain trim which is a joke - try drawing some in with the pencil if you've never experienced it!
C10
Antelope Orion 32+ Thunderbolt
Core Audio driver
Mac Pro 6,1 3 GHz 10-Core Intel Xeon E5 64Gb Ram 1TB HD
OSX 10.14.4

PleaseDontBanMe
Member
Posts: 315
Joined: Fri May 03, 2019 4:00 am

Re: Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

Post by PleaseDontBanMe » Mon Jul 15, 2019 8:52 pm

Vinylizor wrote:
Mon Jul 15, 2019 7:48 pm
This is the ProTools way of doing it and I agree it would be nice.

However, it only really works because the automation / trim / whatever is overlaid on top of the waveform, not below it like it currently is. Cubase needs a complete rethink in this department, along with the current clip based gain trim which is a joke - try drawing some in with the pencil if you've never experienced it!
I think this would be for the clip based gain trim not automation. Essentially, you would use range selection tool, and pencil tool to do essentially what the pencil does but in straight line gain pull downs. you would see the same blue line, and then would be able to further edit your gain rang selection pull down with the pencil tool

PleaseDontBanMe
Member
Posts: 315
Joined: Fri May 03, 2019 4:00 am

Re: Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

Post by PleaseDontBanMe » Mon Jul 15, 2019 9:04 pm

Image

Vinylizor
Member
Posts: 316
Joined: Sat Dec 18, 2010 9:33 pm
Location: London, UK
Contact:

Re: Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

Post by Vinylizor » Tue Jul 16, 2019 10:50 am

I appreciate and agree with what you're saying, but there are two massive problems with clip gain that also need to be dealt with before expanding its functionality like this.

Firstly, it needs to have a node set at the beginning and end of the clip - its frustratingly awkward having to work around this.

Secondly, it shows 0db as being at the top of the track / waveform. You can push the gain over 0db (why does this result in the HD activity meter going wild?), but it isn't shown in any meaningful way!

This is why its such a half arsed implementation - you can do simple tasks easily, but anything more intricate is painful.

Also, is clip gain sample accurate? It really needs to be if not - automation currently isn't and is pretty sloppy.
C10
Antelope Orion 32+ Thunderbolt
Core Audio driver
Mac Pro 6,1 3 GHz 10-Core Intel Xeon E5 64Gb Ram 1TB HD
OSX 10.14.4

PleaseDontBanMe
Member
Posts: 315
Joined: Fri May 03, 2019 4:00 am

Re: Gain Trim selection? how is this still not in Cubase

Post by PleaseDontBanMe » Tue Jul 16, 2019 9:14 pm

Vinylizor wrote:
Tue Jul 16, 2019 10:50 am
I appreciate and agree with what you're saying, but there are two massive problems with clip gain that also need to be dealt with before expanding its functionality like this.

Firstly, it needs to have a node set at the beginning and end of the clip - its frustratingly awkward having to work around this.

Secondly, it shows 0db as being at the top of the track / waveform. You can push the gain over 0db (why does this result in the HD activity meter going wild?), but it isn't shown in any meaningful way!

This is why its such a half arsed implementation - you can do simple tasks easily, but anything more intricate is painful.

Also, is clip gain sample accurate? It really needs to be if not - automation currently isn't and is pretty sloppy.
Yes, I don't think Pencil Clip Trim has changed since like what? SX3? 2?

Post Reply

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest