Page 1 of 1

No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Tue Mar 03, 2020 5:37 pm
by Subsonica
Hello, for some time, using Cubase 9 Artist, HALion Sonic SE or Dorico SE, I disable the sound card of my PC and I don't hear anything. As a VST Audio System peripheral I use ASIO4ALL v2_13.
Is this a Cubase problem or some Windows 10 update? I have Windows 10 Home with the 1909 update.
The sound card is a Realtek (R) Audio with updated drivers 6.0.1.8652 of 12/03/2019 and Windows sees them as the most updated.
Could there be a conflict between the sampling rate and the bit depth of the Realtek sound card and Steinberg programs ??
I am forced to restart my PC every time.

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Wed Mar 04, 2020 10:26 am
by Martin.Jirsak
Hi and welcome,

Can you see the Realtek outputs in the ASIO4ALL Control Panel? Is it setup properly there? Could you try to increase the Buffer Size?

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Wed Mar 04, 2020 5:36 pm
by Subsonica
Hi, I can see the Realtek outputs in ASIO4ALL as in the attached image. I tried to increase the buffer and after a while Cubase and / or HALion crashed.

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Wed Mar 04, 2020 8:29 pm
by Martin.Jirsak
Hi,

Sorry, I don't know ASIO4ALL very well... What does the yellow (female) symbol means?

Can you hear an Audio track with imported Audio file? Could you attach a screenshot of your VST Connections > Outputs, please?

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Thu Mar 05, 2020 5:09 pm
by Subsonica
Hi! The yellow symbols means that the ASIO4ALL driver is not working properly and gives advice like "Turn off default sounds". I enclose what is requested and two CrashDumps for Cubase 9 Artist and HALion.
The strange thing is that although the outputs are active, I don't hear any sound.

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Thu Mar 05, 2020 5:10 pm
by Subsonica
CrashDumps

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Thu Mar 05, 2020 5:36 pm
by Martin.Jirsak
Hi,

If the ASIO driver is not working properly, I wouldn't be wondering about a crash of any application using audio.

First I would recommend to fix the driver.

Re: No audio using Cubase 9 Artist with Realtek sound card.

Posted: Thu Mar 05, 2020 6:18 pm
by Subsonica
Hi Martin, I will try to uninstall / install ASIO4ALL again. In the meantime I will use Generic ASIO Drivers. Maybe ASIO4ALL can no longer be used with Cubase.