How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Post Reply
Chris K
New Member
Posts: 17
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:08 am
Contact:

How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Post by Chris K » Tue Nov 26, 2019 3:10 am

So, I've run into a problem with editing a duplicate track that I've never had before. I duplicated a vocal track to make a delay track to sit under the main vox and when I make certain changes to the duplicated version, it makes the same change to the original track without letting me have any say in the matter. :? For instance, I select a portion of the duplicated track to normalize, and it normalizes both it and the original track. Same thing happens when I pitch correct one track with Variaudio, it makes the change to both of them!
Anybody know how to fix this??
Thanks!
Chris

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3991
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Post by raino » Tue Nov 26, 2019 9:13 pm

Both Tracks are both accessing the same underlying Audio File(s). So the changes you are making are not to the Track, rather they are to the Audio File.

If you Render In Place your duplicated Track it will create a new Audio File that the dupped Track uses while the original Track will continue to use the original Audio File. Now changes you make to one Audio File will be separate from the other.
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

Chris K
New Member
Posts: 17
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:08 am
Contact:

Re: How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Post by Chris K » Wed Nov 27, 2019 1:02 am

Thanks for the reply! So how do I “Render in Place” the audio file?

Chris K
New Member
Posts: 17
Joined: Tue Mar 13, 2018 1:08 am
Contact:

Re: How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Post by Chris K » Wed Nov 27, 2019 1:19 am

I tried rendering in place and it has left the track silent.

User avatar
raino
Grand Senior Member
Posts: 3991
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Post by raino » Wed Nov 27, 2019 9:56 pm

Chris K wrote:
Wed Nov 27, 2019 1:19 am
I tried rendering in place and it has left the track silent.
It doesn't normally do that unless the Track is not producing audio (for example Rendering a Muted Track will produce a blank audio file).

Can you post some screen shots (or an automated gif would be great too) of each step you took to do the rendering so we can see the sequence and settings used.
rodger

Cubase Pro 10.5, Win10 Home, Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
rchaisse
Junior Member
Posts: 76
Joined: Tue Mar 20, 2012 6:50 pm
Contact:

Re: How Do I Unlink a Duplicate Track for Editing?

Post by rchaisse » Fri Nov 29, 2019 5:23 pm

before you render, right-click the track head and 'select all events'.
Also, it sound like you may have the 2 Channels 'linked' in the Mixer. Select both channels, right-click and select 'unlink'.
Cubase 9.5.30 & 10.0.5, Win7 Pro 64-bit, Intel i5, 16gb ram, Tri-Monitors, Presonus SL III with USB Interface

Post Reply

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests