Page 1 of 1

Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sun Mar 17, 2019 8:24 pm
by Travisww
Hey guys. So for the past month or so I’ve had 3 blue screens of death, or it will just crash during playback with the program frozen but the audio still going. This started happening when I started using a microkorg midi with clock data synced. So the info to begin resolving this is probably out there somewhere but I’m not sure where to begin. I run my midi through a focusrite I/o.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Mon Mar 18, 2019 11:46 am
by Martin.Jirsak
Hi,

The blue screens are mostly hardware (driver) related nowadays. Make sure you have the very latest microkorg driver installed, please. Maybe search on the org forum, if this issue is mentioned.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Wed Mar 20, 2019 8:25 pm
by Travisww
Martin.Jirsak wrote:
Mon Mar 18, 2019 11:46 am
Hi,

The blue screens are mostly hardware (driver) related nowadays. Make sure you have the very latest microkorg driver installed, please. Maybe search on the org forum, if this issue is mentioned.
Thanks! So the keyboard has drivers? I'm obviously pretty new to this tech. Here is a link to the vocoder in question; https://www.sweetwater.com/store/detail ... &network=s

Any help in finding where this update would be available and how to go about updating it would be appreciated.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Wed Mar 20, 2019 9:46 pm
by Travisww
I'd really be surprised if the issue was with the vocoder drivers. I think it may have something to do with MIDI messages being sent between Cubase and the synthesizer.. There's a lot to take into account so it may be a trial and error situation. Just sucks that the issue would go straight to a program or even system crash.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Thu Mar 21, 2019 10:51 am
by Martin.Jirsak
Hi,

There must be any kind of driver in any case. Might be, org is using the generic MIDI driver, I don't know.

Make sure, there is no MIDI loop in your connection.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Thu Mar 21, 2019 7:46 pm
by Travisww
Martin.Jirsak wrote:
Thu Mar 21, 2019 10:51 am
Hi,

There must be any kind of driver in any case. Might be, org is using the generic MIDI driver, I don't know.

Make sure, there is no MIDI loop in your connection.
Thanks. Yesterday I noticed that cubase is using a lot of power in task manager as well. I updated my Scarlett firmware so I’ll have to see if that helps. Also noticed that the Scarlett firmware doesn’t register my interface as connected (but still works) unless I unplug it and plug it back in after booting up, and that the software has a power optimization feature, so that might help as well. Before updating my Scarlett firmware I got a nasty failed to start screen booting up my computer, and it said the reason was scarlettusbmidi. I’ll check in if I make progress.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Thu Mar 21, 2019 8:37 pm
by Travisww
Now I’m not getting any output through my headphones through my Scarlett interface. It’s sending input signal. I’m not getting output through my pc sounds through the Scarlett either. Going to have to step away for a bit..

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Fri Mar 22, 2019 11:19 am
by Martin.Jirsak
Hi,

If you set Focusrite as an ASIO driver in Cubase, you should hear the signal from Scarlett (if the routing is correct), but not from the built-in Audio Device.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sat Mar 23, 2019 1:05 am
by Travisww
Martin.Jirsak wrote:
Fri Mar 22, 2019 11:19 am
Hi,

If you set Focusrite as an ASIO driver in Cubase, you should hear the signal from Scarlett (if the routing is correct), but not from the built-in Audio Device.
Thanks for the response. I’m working through the situation as I get help like this. How would I go about making sure that setting is correct?

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sat Mar 23, 2019 7:07 pm
by Travisww
Booted up today a few days later and I now have output.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sat Mar 23, 2019 7:11 pm
by Travisww
Martin.Jirsak wrote:
Fri Mar 22, 2019 11:19 am
Hi,

If you set Focusrite as an ASIO driver in Cubase, you should hear the signal from Scarlett (if the routing is correct), but not from the built-in Audio Device.
Yes it is set to focusrite.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sat Mar 23, 2019 7:16 pm
by Travisww
After about 10 seconds of using cubase I’ve lost output again.

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sat Mar 23, 2019 7:17 pm
by Travisww
Maybe my Realtek drivers are interfering?

Re: Cubase Elements 9 blue screen of death working with midi

Posted: Sat Mar 23, 2019 9:28 pm
by Travisww
So like magic, I was able to use cubase for probably about 4 hours with no hiccups. My outdated focusrite drivers were likely the problem. We’ll see if it’s consistent.