[CAN-6011] AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Use this forum for an overview of issues and to report new ones.
Locked
Jack Burtons Truck
New Member
Posts: 35
Joined: Tue Nov 22, 2016 8:01 pm

[CAN-6011] AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Jack Burtons Truck »

Description:
Using either Audio Quantize or manually editing via AudioWarp produces clicks, crackles, and glitches that did not occur in previous Cubase versions.

Steps to Reproduce:
  • Create an empty project in Cubase 9. (I work at 32bit/48kHz).
    Add an audio track.
    Record some audio. (Recording guitar or bass with simple eight notes at a low level works best; the clicks stand out better).
    Select the audio and Quantize it (hit the Q key). elastique - Pro Time was used.
    Play it back. clicks, pops, and glitches are present at many of the calculated hit points.
Example Files:
I've included two files, both exported at project sample rate of 48kHz: I've also been able to reproduce by importing 1NonClicky into a blank project and applying Quantization there. Results become more pronounced if applying multiple rounds of Quantization. None of this occurs when importing into Cubase 8.5.

System Info
  • Windows 10 Pro
    Intel Core i7-7440K CPU @3.50GHz
    32.0 GB RAM
    Cubase 9.01
    Steinberg UR824 clocked to a Universal Audio 2192 at 48kHz
    Audio was recorded through input 1 Hi-Z of the UR824 at roughly -32dB.

Janko Kezar
Member
Posts: 217
Joined: Sun Oct 06, 2013 6:43 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Janko Kezar »

I can confirm this issue. I also work at 32bit/48kHz.Cubase Pro 9.01

Few more additional notes:

1. Clicks/artifacts are present also in rendered files from audiowarped material
2. Most prominent clicks are with Elastique Pitch, however are present (but not as prominent) also in other elsatique algorithms available in Cubase.
3. Most notable in Sustained material like guitars or bass.


System Info:
Hp Elitebook 3770w
Windows 10 Pro
Intel Core i7-3615q
16.0 GB RAM
Cubase 9.01
Steinberg UR22mkII
Focusrite Saffire Pro 40
Allen&Heath Qu-24
Cubase 10.5.12 64bit, i7-8700, ATI Radeon RX550 win 10

claesbjo
Member
Posts: 288
Joined: Fri Aug 09, 2013 7:33 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by claesbjo »

this sounds pretty serious to me
2010 Mac Pro 6-core 3.33 ghz. 24 mb RAM. osx 10.10.1. Cubase 8.0.20, Logic PRO 10.1

Janko Kezar
Member
Posts: 217
Joined: Sun Oct 06, 2013 6:43 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Janko Kezar »

It is very serious because the AudioWarp feature is completely useless/unreliable in v9. Im using it on a daily basis.

Im just hoping this will get fixed with the next maintanance update.
Cubase 10.5.12 64bit, i7-8700, ATI Radeon RX550 win 10

Jack Burtons Truck
New Member
Posts: 35
Joined: Tue Nov 22, 2016 8:01 pm

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Jack Burtons Truck »

I think this may be the most serious issue open right now. There's plenty of bug reports about the GUI doing weird stuff, workflow issues, new weird VST plugin behaviors; and while those can be serious too, they primarily only affect the Cubase user. This one could potentially affect the output of the project.

Ericci
New Member
Posts: 25
Joined: Sun Nov 27, 2011 8:41 am
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Ericci »

Definitely a serious problem. Happens to me too. I'm using 48kHz 24bit. Other info in sig.

Hopefully gets a fix very soon. Until then, I'm back to using 8.5.2. Pretty disappointing.

Luckily the project started in c9 opens in c8.5 and the glitches are gone there!

-E
Cubase 10.5.20 64bit
Win10 Pro 64bit (1903)
RME Babyface Pro
PC:
Gigabyte Aorus Ultra Gaming (X-299)
Intel i9 7900x @ 4,3 GHz
16GB Corsair Vengeance @ 3000MHz
960 evo NVMe SSD's
nVidia GeForce GT 640 2GB

User avatar
Anthonie
Junior Member
Posts: 188
Joined: Sun Jan 09, 2011 3:40 am
Location: Groningen, Netherlands
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Anthonie »

Confirmed here too.
Back to 8.5.2...
Cubase Pro 10.5 | Windows 8.1 64 bits | 16 GB RAM | i5 3.3 GHz processor| SSD 500 GB 2x| Steinberg MR816x | Steinberg Midex 8 | Motu Midi Express 128 | Fostex DCM100 midi controlled mixer | much hardware synths and vst plugins

Jack Burtons Truck
New Member
Posts: 35
Joined: Tue Nov 22, 2016 8:01 pm

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Jack Burtons Truck »

Anthonie wrote:Confirmed here too.
Back to 8.5.2...
Are you working at 48kHz also? I wonder if that has something to do with it; otherwise, I'd think more people would have reported this.

Janko Kezar
Member
Posts: 217
Joined: Sun Oct 06, 2013 6:43 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Janko Kezar »

Ive tried different sample/bit rates and it produces the same pops and clicks.

Ive sent an email to their support 10 days ago regarding this issue and today I received a message they will respond soon. :lol:
Cubase 10.5.12 64bit, i7-8700, ATI Radeon RX550 win 10

Tracker
Junior Member
Posts: 83
Joined: Wed Mar 05, 2014 6:20 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Tracker »

Confirmed here as well.
Crackles and pops and just a bad uneven quantize compared to clean and even quantize of the same audio in C8.5.
:(
Cubase 10.5, Windows 10 64bit, RME HDSPe AIO, UAD-2
I7 6800k(4.3ghz), Asus X99-A, 64gb 3200 ddr4(4x16)
Radeon RX560 triple monitors (2x22" dvi, 1x55" 4k hdmi).

Mathelino
New Member
Posts: 1
Joined: Wed Jan 04, 2017 9:05 am
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Mathelino »

Another confirmation here. An older project with audio quantized guitar tracks is clicking/popping when opening the project in 9.0.1. Version 8.5.2 still works fine.
44.1kHz in use on Windows 10 home 64 bit. Hoping that Steinberg can confirm this bug now ASAP and get a fix out.

User avatar
GargoyleStudio
Senior Member
Posts: 1819
Joined: Thu Dec 16, 2010 2:58 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by GargoyleStudio »

Yes, random clicks and pops when warping at 48kHz here too. Haven't tried other sample rates.

Mike.
[Win10x64 latest, Cb10.5 latest, MOTU PCIe, UAD2, Waves, Soundtoys, O9N, Arturia, Omnisphere]

alexis
Grand Senior Member
Posts: 4417
Joined: Tue Dec 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by alexis »

Does this same bug happen when applying "Set Definition From Tempo" and then changing the tempo track?
Alexis

-Cubase "Safe Start Mode" (CTRL-ALT-SHIFT)
-Get variable-tempo audio to follow a grid here,
-Replacing freely-timed section into a variable tempo project

Cubase 9.0.20; i5-4570 3.2GHz, 16GB RAM; W10 Pro 64-bit on Samsung SSD 840 Pro 256GB; Seagate 1TB SATA 600 Audio; UR28M; Motif8; UAD-2 Solo; Jamstix 3.6; RevoicePro3.3; EZDrummer 2

Janko Kezar
Member
Posts: 217
Joined: Sun Oct 06, 2013 6:43 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Janko Kezar »

I just got an official reply in my email that this has finally been officially logged in the bug report list [CAN-6011] .

I now just dearly hope that this will get resolved in the next maintenance update.
Cubase 10.5.12 64bit, i7-8700, ATI Radeon RX550 win 10

Bach
Member
Posts: 332
Joined: Fri Dec 17, 2010 11:47 am
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Bach »

Confirmed here as well.
Glad it's been logged.
Cubase 8.0.3/8.5, Wavelab 7.2.1, Halion Symphonic Orchestra, Halion 5,Halion Sonic 2, Virtual Guitarist 2, Neo Soul Keys
PC (specialized Audio DAW from Scan): Intel i74930, 3.4Ghz, Asus P9X79, 32GB RAM, ASUS GT610 Silent PCI-E
Audio Interface: RME UFX
Laptop: MacBook Pro i7 2.2 8GB RAM, OSX 10.10
Motif XF8
CC121

User avatar
Jochen Schmidt
Junior Member
Posts: 169
Joined: Wed Aug 26, 2015 1:24 pm
Contact:

Re: Bug: AudioWarp/Quantize glitches (Now reproducible!)

Post by Jochen Schmidt »

Hi there,

Confirmed.

Like mentioned by Janko, I created an official Bug Report [CAN-6011].


Cheers,
Jochen
Jochen Schmidt, Senior Technical Support Representative
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany

Connect with Steinberg on Facebook, YouTube, Twitter, Instagram and SoundCloud!

Locked

Return to “Issues”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests