No love for Win10 1903?

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
User avatar
mr.roos
Senior Member
Posts: 1335
Joined: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm
Contact:

No love for Win10 1903?

Post by mr.roos » Thu Jul 18, 2019 12:42 am

I am running OS 1903 on my desktop and after a few adjustments, mostly dealing with Microsoft Security, I have arrived at a good performing DAW with Cubase10. I ran the LatencyMon for almost 4 hours after putting things into Airplane mode, another issue, IMO. (The Airplane mode is basically turning Wi-Fi off temporarily, but not the same as being completely disconnected from an internet connection.) I think this is key to getting better latency numbers because - again, IMO - Microsoft has created Win10 with a different end user in mind, not an offline DAW user per se.

I have read posts on the forum that speak badly of the 1903 update and I think these complaints are not based on a good PC set up. Anyway, here's a screenshot of my 3+ hour runtime in LatencyMon with the app set to the default 'Interrupt to DPC latency'. No, I'm not trying to establish myself as a 1903 poster boy. What I want is for ppl to quit complaining about Win10 1903 because there's nothing wrong with it. Like with any DAW OS, it's just setting things up.
Attachments
3+ hours Win10 1903 OS WiFi in Airplane mode.PNG
LatencyMon 3hr 48min run, Airplane mode
(142.15 KiB) Not downloaded yet
Cubase 10 Pro from SX3, WaveLab Pro 9.5, iC Pro remote app, Win10 64-bit (1903 update installed), Intel i7 8700 Coffee Lake 6-Core 3.2GHz, 32G DDR4 3200, Gigabyte Z390 Designare MB, Radeon RX570 Graphics card, Mackie 1640i (FireWire via TI chipset PCI card), M-Audio Keystation 61es controller via an M-Audio Midi-Sport 1X1.

mixtur
New Member
Posts: 42
Joined: Sat Dec 26, 2015 2:53 pm
Contact:

Re: No love for Win10 1903?

Post by mixtur » Thu Jul 18, 2019 2:03 am

Wi-fi adapters are probably one of the most common causes for real-time latency issues for sure

Nickeldome
Member
Posts: 616
Joined: Thu Aug 07, 2014 1:06 pm
Contact:

Re: No love for Win10 1903?

Post by Nickeldome » Sat Jul 20, 2019 2:41 pm

After an upgrade anyone can run into any kinds of problems? It's mostly hardware related and thus very unpredictable. The fact that it works for you is proof enough that it's not an issue related to 1903. Maybe in the long run LTSB is a better choice for musicians? People need to make living. We just can't have this *flower* of "will it work or not?" uncertainty every 6 months!
Cubase Pro - Wavelab Pro (always latest version) Windows 10 Pro 64bit / Asus TUF Mark 1 X299 / i9-7900X (at 4.3 GHZ) / 64GB RAM / Geforce GTX 1060 6G / System drive Samsung M.2 1TB 960Pro / Kontakt drives 3 x 1TB Samsung Evo / Project/Audio/Archive drive 10TB Seagate Ironwolf - Audio interface: Roland UA-1610 / External gear: Kawai MP11 / Kurzweil PC88 / Sequential Circuits Prophet 5 / Roland JV1080 / Roland D50 / Korg 01/W / Elka EK22 – Midi controllers: SoundQuest 8port-SE / Nektar Panorama P1 / Roland Octopad II / Akai MPD18 - Main VST's: Kontakt 6 / Padshop Pro / Spectrasonics Omnisphere 2.6, Trillian & Keyscape / Arturia V-collection / FXpansion BFD 3 / Toontrack Superior Drummer 3
All time user of Cubase since Atari V2 (around 1990)

Norbury Brook
Member
Posts: 776
Joined: Thu Jan 20, 2011 11:40 am
Contact:

Re: No love for Win10 1903?

Post by Norbury Brook » Wed Jul 24, 2019 5:29 pm

Working great for me. I'd say it's the best Win 10 so far :D


M
Asus X79 pro | 3930x @4.6 hex core | 32 gigs DDR3 | Crucial M4 SSD-win8 x64 | Samsung 840 SSDs | Spinpoint F3's | Poco | VSS3 DVR2 Non Lin | UAD 2| 2x MR 816 | UR824 | full CMC selection |2x Euphonix MC Mix | MC transport |Cubase 7|Nuendo 6 |Windows 8.1 x64

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests