Page 1 of 1

Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 02, 2011 4:16 pm
by Parapluie
Hello!

I saved some templates from my projects. So far so good. But when I create a new project, my homemade templates does not appears in the project assistant window.

I also found the templates-files i created, and moved them into the folder where all the Cubase default-templates are stored. But my templates is still not showing up in the project assistant window.

Any tips?

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 02, 2011 5:23 pm
by Ghost Decoy
No prob here.
Did you look under the tab "More"?
example:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/ke ... directlink

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 02, 2011 6:08 pm
by Parapluie
Yep, i have looked in all tabs. But my templates is not showing up. Under "more" it is just "default" and "emty" I can choose.

I also tried to save my template under the "recording"-tab in the save-window, but it still not showing up in the project assistant when I create a new project.

Then i tried to save my template as "default", and owerwrite the existing "default", which I can see under the tab "more". The result: I can't see "default" in the project assistant window anymore either... :?

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 02, 2011 8:22 pm
by crypticmystic
The only thing I can add is that you will need to exit cubase and restart it... I suspect it only reads the templates on startup... IE I see the same thing if I create a template, then immediately go to create a new project without exiting and restarting cubase...

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 02, 2011 10:26 pm
by Parapluie
Thanks,

unfortunately it did not work either. I restarted Cubase and my mac. Templates will not show up :(

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 02, 2011 11:56 pm
by Ghost Decoy
1. The templates you created yourself are in your preference folder.
2. The factory templates are inside the Cubase app
[Crtl+click] on C5 application > [show package content] > [Contents] > [Templates]

Did you try to move Cubase 5 preferences folder to desktop (as backup) and then delete it at
[Users] > [YOUR NAME] > [Library] > [Preferences] > [Cubase 5] > then Restart C5?
ps. While you're at it, also delete (make backup first) [com.steinberg.cubase.plist]
http://picasaweb.google.com/lh/photo/sc ... directlink

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Mon Jan 03, 2011 9:28 am
by Parapluie
Thanks for advice! I tried all that now, but that didn't work either.

If I remember right, the templates worked out fine for a few days ago. I saved templates and they showed up under "more" in the project assistant. And then I right-clicked and deleted some unused templates - from det save-window (the window that pops up when you go to File - Save as Template). I think the problems started after that.

Can it have something to do with that?

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Mon Jan 03, 2011 12:27 pm
by Ghost Decoy
I tried to reproduce the steps you followed... no probs here.
Some other suggestions:
Can you open the user templates you found(see your first post) and resave them as template?
Did you try "repair disk permissions"?

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Mon Jan 03, 2011 2:57 pm
by Chrismcc
Unfortunatly I have the same problem. My templates are not seen in the project assistant window no matter where I put them...

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Tue Jan 04, 2011 9:19 am
by Parapluie
I tried the "repair disk permission". No luck again :(

If I open a user template from the project assistant window, I can resave it to a new template. But then we have the same problem - the new template goes into the preferences-folder with the rest of my homemade templates, and it disappear from the project assistant window. And I can not overwrite the user template because the user templates dont show up in the save-window, just my homemade templates.

I aslo tried to open a user template directly from "C5 application > [show package content] > [Contents] > [Templates]". I made som changes and saved it with the same name. And then this template disappeared from the project assistant window as well.

Sigh.

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Tue Jan 04, 2011 9:38 am
by Ghost Decoy
That really s***s.

Open mediabay and see if your [userlibrary] is checked with the usertemplates in it.
If not...do so and rescan.
[VST SOUND] is where the templates are.
You don't have to scan your whole HD like in the screenshot.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/op ... directlink
Another more drastic option is:
Create new useraccount (you can delete it later if you want too).
Reinstall C5 on the new account and see if the problem still occurs.

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 09, 2011 3:58 pm
by Parapluie
You solved my problem, sir :)

The answer was in your second post. Sorry about that. I misunderstood (don't know why), and removed just the template-folder in the Cubase 5-folder. I removed the Cubase 5 folder with all the files now, and restarted Cubase.

The templates works like it should now.

Thank you very much for the help!

Re: Problem with templates in Cubase 5.5

Posted: Sun Jan 09, 2011 7:06 pm
by Chrismcc
Ghost Decoy wrote: ps. While you're at it, also delete (make backup first) [com.steinberg.cubase.plist]
http://picasaweb.google.com/lh/photo/sc ... directlink

Just to be perfectly clear for anyone who runs into this problem. This is Ghost Decoy's suggestion that worked for me...